A murit celebrul meteorolog Dumitru Baltă. Este doliu la ANM

Andrei Simion 26.05.2023, 11:45
A murit celebrul meteorolog Dumitru Baltă. Este doliu la ANM

Unul dintre cei mai mari specialişti români în meteorologie a murit. Dumitru Baltă suferise un atac cerebral în urmă cu câteva zile. Acesta a fost găsit inconștient de o prietenă care a mers să-l viziteze acasă, fiind îngrijorată că nu mai primește niciun semn de la el. Ulterior, expertul a ajuns de urgență la Spitalul Militar, unde medicii au constatat că suferă de coronavirus. În cele din urmă, l-au transferat la Spitalul Colentina, cadrele medicale stabilind că a făcut și un AVC.

Meteorologul Dumitru Baltă a murit

A murit Dumitru Baltă, unul dintre cei mai reprezentativi specialişti de la Administrația Națională de Meteorologie. Recent, acesta a fost găsit inconștient de o prietenă care a mers să-l viziteze acasă, fiind îngrijorată că nu mai dă niciun semn de viață. La spital, doctorii au constatat că avea COVID și făcuse AVC. Meteorologul prezenta pareză pe partea stângă, iar plămânii i-au fost afectați de coronavirus.

Dumitru Baltă se pensionase în 2011, dar continua să predea la Facultatea de Geografie. Acesta și-a început cariera în 1978, iar în 1986 a prezentat la TVR primul buletin meteo după accidentul nuclear de la Cernobîl.

În tinerețe, Baltă a lucrat la stațiile meteo situate în vârf de munte. Cele mai dificile luni au fost pe Vârful Țarcu din Carpații Meridionali.

„La coborâre a trebuit să trecem printr-un nor, în structura unui nor, în care nu vedeam la doi metri și ne orientam după poteca de zăpadă care era mai bătătorită și mergeam talpă lângă talpă. Vă dați seama, să nu vezi la doi metri și să te orientezi după poteca veche, după cât de bătătorită este zăpada”, povestea Dumitru Baltă.

Dumitru Baltă a văzut lumina zilei la data de 19 februarie 1947, în comuna Alexandru Odobescu, județul Călărați. El este absolvent al Facultății de Geologie și Geografie (Universitatea București), promoția 1977. Timp de un an, el a lucrat ca profesor, însă a renunțat la această profesie pentru un post la Institutul Național de Meteorologie și Hidrologie.

Urmăriți Impact.ro și pe