A început Summit UE-Ucraina, organizat la Kiev. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a venit însoțită de 15 comisari europeni

Elena Avramescu 03.02.2023, 13:53
A început Summit UE-Ucraina, organizat la Kiev. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a venit însoțită de 15 comisari europeni

Zi importantă astăzi la Kiev, acolo unde a început summitul-ui Ucraina-UE. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este cea mai importantă prezență de la acest summit, fiind însoțită de 15 comisari europeni.

Ursula von der Leyen, prezentă la Summit-ul de la Kiev

Kievul a fost cel care a decis să organizeze astăzi summit-ul Ucraina-Uniunea Europeană, cu ajutorul căruia dorește să accelereze aderarea la UE. În plus, este de așteptat să fie luate decizii importante cu privire la războiul cu Rusia. Acest summit are loc cu 3 săptămâni înainte de împlinirea unui an de război în Ucraina.

În cursul zilei de astăzi, Ursula von der Leyen a ajuns la Kiev, însă nu singură, ci însoțită de 15 comisari europeni, cu scopul de a participa la summit-ul UE-Ucraina, moment în care au fost auzite sirenele de alarmă la Kiev.

Astfel că șefa Comisiei Europene și președintele Consiliului European, Charles Michel, se vor întâlni cu președintele Volodimir Zelenski. Este cea mai mare delegație a Uniunii Europene care vizitează Kievul, încă de la începutul invaziei ruse.

„Ne aflăm aici împreună pentru a arăta că UE este alături de Ucraina mai ferm ca niciodată”, a spus Ursula von der Leyen.

Această reuniune este extrem de importantă pentru statul ucrainean, mai ales că au trecut câteva luni de când Kievul a primit statutul oficial de candidat la aderarea la UE.

A inceput Summit UE-Ucraina, organizat la Kiev
Ursula von der Leyen la Summit-ul de la Kiev

Până în prezent, Uniunea Europeană, împreună cu membrii individuali au furnizat Ucrainei arme și echipamente militare în valoare de 11,5 miliarde de euro. Iar în acest an, urmează să se vireze 18 miliarde de euro ca sprijin financiar, astfel încât guvernul de la Kiev să poată continua să plătească salarii și pensii și să mențină funcționarea facilităților publice, cum ar fi spitalele.

La doar câteva zile de când Rusia a început invazia, Kievul a solicitat aderarea la UE și i s-a acordat statutul de candidat în iunie 2022. În acest sens, Summitul de la Kiev ar urma să recunoască eforturile de până acum și să încurajeze Ucraina să continue reformele.

Summit-ul se petrece în pofida faptului că un scandal de corupție a zguduit recent Ucraina, iar mai mulți oficiali guvernamentali de rang înalt au fost demiși sau au fost nevoiți să renunțe la locurile de muncă.

Directorul CIA, avertisment pentru următoarele șase luni

Directorul agenţiei, William Burns, a ținut să avertizeze că următoarele şase luni vor fi vitale pentru stabilirea rezultatului final al războiului din Ucraina.

„Cred că ceea ce va fi esenţial pentru că noi nu evaluăm că Vladimir Putin este serios în privinţa negocierilor, cheia va fi pe câmpul de luptă în următoarele şase luni, după părerea noastră. Acest lucru include rănirea orgoliului lui Putin, care trebuie făcut să înţeleagă nu numai că nu va putea avansa mai mult în Ucraina, dar și că, pe măsură ce trece fiecare lună, riscă din ce în ce mai mult să piardă teritoriul pe care l-a luat ilegal până acum”, a notat şeful CIA.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...