A fost stabilită data alegerilor prezidențiale de la sfârșitul anului: când va fi ales președintele României

Ciprian Ioana 02.07.2019, 13:33
A fost stabilită data alegerilor prezidențiale de la sfârșitul anului: când va fi ales președintele României
Autoritatea Electorală Permanentă a stabilit data alegerilor prezidențiale din acest an. Președintele României va fi ales, la fel ca până acum, în două tururi.
Alegerile prezidențiale de la sfârșitul anului vor fi organizate în luna noiembrie, spune președintele Autorității Electorale Permanente, Florin Buică. El susține că a avut o discuție cu premierul Viorica Dăncilă, iar Guvernul urmează să emită o hotărâre în acest sens.
Astfel, primul tur al alegerilor prezidențiale va avea loc pe 10 noiembrie, într-o zi de duminică. Turul al doilea va fi organizat două săptămâni mai târziu, pe 24 noeimbrie.  Decizia, acceptată se pare de instituțiile implicate, ar urma să fie parafată într-una dintre ședințele de Guvern viitoare.

Cum se votează la alegerile prezidențiale din noiembrie

După problemele de la alegerile europarlamentare din 26 mai, când s-au format cozi uriașe în străinătate la secțiile de votare și mulți români nici măcar nu au apucat să voteze, oficialii au decis să ia măsuri.

Comisia specială comună, constituită în Parlament, pentru a elabora, modifica şi completa propunerilor legislative în materie electorală a făcut primii pași în modificarea legilor. Parlamentarii au decis să-și însușească recomandările și au stabilit ca votul la alegerile prezidenţiale să se desfăşoare în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică.

Acest sistem e valabil doar pentru românii care votează la secțiile din străinătate.

“În ziua de duminică, votarea începe la ora locală 7,00 şi se încheie la ora locală 21,00. Prin excepţie de la prevederile alin. 1, votarea în străinătate se desfăşoară şi pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă imediat anterioare zilei votării. În ziua de vineri, votarea începe la la ora locală 12,00 şi se încheie la ora locală 21,00, iar în ziua de sâmbătă votarea se deschide la ora locală 7,00 şi se încheie la ora locală 21,00”
Raport comisia de cod electoral

Foto: ziarullumina.ro

O altă permite ca, în diaspora, alegătorii care se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care stau la rând la ora 21:00, când se închid secţiile, să aibă voie să mai voteze până la ora 23.59.

„La ora 21:00 preşedintele biroului electoral al secţiei de votare declară votarea încheiată şi dispune închiderea localului de vot. Alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul de vot”
Raport comisia de cod electoral

Deocamdată, cele mai mari șanse pentru încă un mandat de președinte le are Klaus Iohannis. Sondajele arată că acesta ar câștiga lejer scrutinul din noiembrie. Dar ar fi de remarcat și faptul că, deocamată, nu a apărut niciun alt candidat care să-i dea emoții.
Deocamdată, PSD nu și-a ales candidatul, iar USR îl va anunța pe 13 iulie.
Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe