A fost inventat testul de sânge care prezice cea mai gravă boală. Cum de este posibil

Andra Daoud 09.04.2022, 15:11
A fost inventat testul de sânge care prezice cea mai gravă boală. Cum de este posibil

Cercetările în medicină au ajuns să fie extrem de avansate, așa se face că oamenii de știință au dezvoltat recent un test de sânge care poate arăta dacă o persoană este predispusă să sufere un atac de cord, un accident vascular cerebral sau alte afecțiuni care i-ar putea fi fatale. Testul este de aproximativ două ori mai precis decât analizele de tip screening care se făceau până în prezent.

A fost inventat testul de sange care prezice cea mai gravă boală

Testul de sânge care poate stabili predispoziția pentru o afecțiune fatală se bazează pe măsurarea proteinelor din sânge și ar putea permite medicilor să determine dacă anumite tratamente pe care le urmează pacienții sunt eficiente sau dacă este nevoie să fie schimbate pentru a reduce riscul de deces.

Cred că aceasta este noua frontieră a medicinei personalizate, pentru a putea răspunde la întrebarea: această persoană are nevoie de tratament îmbunătățit? Și când ai tratat pe cineva, chiar a funcționat?” a spus Dr. Stephen Williams de la SomaLogic din Boulder, Colorado, care a condus cercetarea, potrivit playtech.ro.

Un alt motiv pentru care descoperirea este importantă pentru sistemul sanitar este că ar putea grăbi dezvoltarea de noi tratamente care să fie eficiente în cazul candidaților care participă la studiile clinice.

Testul este deja folosit în câteva sisteme de sănătate din SUA, iar cercetătorii speră să îl ducă în curând și în Marea Britanie. Analiza proteinelor poate oferi o idee mai precisă despre activitatea organelor, țesuturilor și celulelor la un moment dat, fiind mai precise decât testele genetice, arată cercetătorii.

A fost inventat testul de sange care prezice cea mai gravă boală. Cum de este posibil
Testul de sânge care prezice cea mai gravă boală

Testul, de două ori mai precis decât alte analize similare

Peste 11.000 de persoane au făcut parte din cercetare, iar oamenii de știință au descoperit că testul de sânge bazat pe analiza proteinelor a avut o acuratețe de două ori mai mare în stabilirea riscului decât alte analize similare.

Analiza poate indica exact riscul în cazul persoanelor care au suferit anterior un atac de cord sau un accident vascular cerebral sau care au suferit de boli asociate și iau tratament pentru a reduce riscul apariției unor complicații.

Proteinele sunt elementele de bază ale corpului nostru. Acest studiu oferă măsurători pentru un sfert din toate proteinele care sunt codificate de genele noastre, ceea ce a devenit posibil datorită noilor tehnologii emergente care permit măsurarea a mii de proteine ​​și oferă noi oportunități de a evalua riscul la pacienți.”, a spus Manuel Mayr, profesor de proteomică cardiovasculară a Fundației Britanice pentru Inimă la King’s College din Londra.

Practic, testul SomaLogic măsoară proteinele pentru a determina dacă oamenii au un risc ridicat sau scăzut de a dezvolta aceste boli cu potențial de a le fi fatale, dar le oferă pacienților și un grad de probabilitate, sub formă de procent, de a suferi un eveniment cardio-vascular în următorii 4 ani.

Urmăriți Impact.ro și pe