VIDEO

A fost găsit colierul lui Rose de pe Titanic, după un secol. Cum arată, de fapt

Ana-Maria Tudor 28.05.2023, 10:46
A fost găsit colierul lui Rose de pe Titanic, după un secol. Cum arată, de fapt

Fanii îndrăgitului film „Titanic” își amintesc cu emoție de scena finală în care Rose aruncă în adâncurile oceanului un colier impresionant, strălucitor și deosebit de valoros. Surprinzător este faptul că această bijuterie reală chiar există în afara imaginației scenaristului.

Colierul lui Rose a fost găsit

Descoperire fara precedent la bordul epavei Titanicului

Recent, o echipă de scafandri a avut o descoperire uimitoare, aducând la lumină colierul din filmul „Titanic” și reînviind astfel amintirile și fascinația fanilor pentru acest obiect iconic. Deși colierul real nu are un diamant albastru superb, are o valoare impresionantă. Este confecționat din dintele unui rechin Megalodon și este împodobit cu bijuterii din aur. Asemenea colierului din film, acest accesoriu autentic a aparținut unui pasager de la bordul Titanicului când vasul s-a scufundat pe fundul Atlanticului în 1912.

Timp de 111 ani, colierul a rămas pierdut în adâncurile oceanului ca urmare a naufragiului și nu a fost niciodată purtat sau văzut. Cu toate acestea, datorită progreselor tehnologice și celui mai mare proiect de scanare subacvatică din istorie, a fost găsit recent. Imaginile colierului au fost distribuite de către firma Magellan din Guernsey, care a utilizat două submarine pentru a captura 700.000 de imagini ale naufragiului, transformându-le într-o scanare în mișcare.

Artefactele nu pot fi scoase de la locul scufundării

CEO-ul Magellan, Richard Parkinson, a descris recenta descoperire ca fiind „uimitoare, frumoasă și uluitoare”, potrivit relatărilor de la ITV. Parkinson a subliniat faptul că ceea ce nu este cunoscut pe scară largă este că epava Titanicului este formată din două părți distincte și există un adevărat câmp de resturi, care se întinde pe o suprafață de trei mile pătrate, între prova și pupa navei. Această nouă perspectivă asupra epavei oferă oportunități extraordinare pentru explorarea și înțelegerea mai profundă a istoriei și a tragicei dispariții a celebrului vas.

„Ceea ce nu este înțeles pe scară largă este că Titanic-ul este format din două părți și există un adevărat câmp de resturi de trei mile pătrate între provă și pupă”, a spus cercetătorul.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Din păcate, colierul nu a putut fi extras de pe epavă pentru o examinare mai detaliată, din cauza unui acord între Marea Britanie și SUA care interzice publicului să scoată artefacte de la locul scufundării. Însă, Magellan are acum speranța de a urmări familia care este deținătoarea legală a bijuteriilor, utilizând inteligența artificială. Prin analizarea imaginilor celor 2.200 de pasageri ai Titanicului care s-au îmbarcat la bordul navei, cu accent pe recunoașterea facială și pe hainele purtate, se speră identificarea proprietarului colierului. Tehnologia AI va juca un rol crucial în această căutare și Magellan speră că aceasta va aduce mai multă claritate și că va reuși să localizeze familia corespunzătoare.

Urmăriți Impact.ro și pe