A fost declarată stare de urgență în Ungaria. Decizia anunțată de Viktor Orban are legătură cu războiul din Ucraina

Iancu Andreea 24.05.2022, 20:33
A fost declarată stare de urgență în Ungaria. Decizia anunțată de Viktor Orban are legătură cu războiul din Ucraina

La scurt timp după ce miniștrii noului cabinet al lui Viktor Orban au depus jurământul, premierul a luat o decizie neașteptată și a decretat starea de urgență în Ungaria. Oficialul ungar a invocat „situația de război” din statul ucrainean, care produce efecte dezastruoase în plan economic. Măsura este menită să ofere un cadru legal în contextul războiului din Ucraina.

Stare de urgență, decretată de Viktor Orban în Ungaria

„Situația de război” din Ucraina l-a făcut pe Viktor Orban, prim-ministrul ungar, să stabilească stare de urgență în statul pe care îl conduce. Executivul maghiar a apelat la acest artificiu pentru a beneficia de un cadru legal în contextul actualului război, potrivit declarației premierului.

„Războiul a fost o amenințare constantă pentru țară, iar sancțiunile de la Bruxelles au dus la o imensă tulburare economică și creșteri drastice ale prețurilor”, a precizat Viktor Orban, făcând referire și la criza economică în pragul căreia se află lumea.

Premierul s-a distanțat de război, precizând că Ungaria trebuie să rămână în afara războiului purtat de Vladimir Putin și Volodimir Zelenski. Ca un argument al gestului său, Viktor Orban a adus în discuție asigurarea securității financiare a familiilor, care va avea nevoie de spațiu de acțiune în contextul conflictului armat, mai exact de cadrul legal oferit de starea de urgență.

A fost declarată stare de urgență în Ungaria
Președinta Ungariei a semnat amendamentul

Ce schimbări ar putea produce decizia Executivului ungar

Starea de urgență a fost folosită de statele lumii în cazul pandemiei. De această dată, cadrul legal adoptat de Guvernul maghiar va permite autorităților „să răspundă imediat și să protejeze țara și cetățenii prin toate mijloacele posibile”, conform precizărilor făcute recent de premier. Viktor Orban a mai menționat că urmează să anunțe miercuri primele măsuri în cadrul stării de urgență recent instituite în Ungaria.

Președinta Ungariei, Novák Katalin, care a făcut recent o vizită în România, a acceptat să semneze amendamentul la Legea fundamentală, care a fost votat de Parlament. Acesta permite luarea rapidă a deciziilor guvernamentale pe parcursul perioadei de război din țara vecină.

„Amendamentul extinde posibilitatea aplicării situațiilor de urgență în caz de conflict armat, situație de război sau dezastru umanitar într-o țară vecină. Răspunsurile Ungariei la pandemie au confirmat, de asemenea, că, în cazul unei crize neașteptate, sunt necesare decizii și acțiuni rapide și decisive. Poporul maghiar dorește să trăiască în siguranță, iar acest lucru trebuie să îl asigure liderii țării.

Guvernului i se oferă posibilitatea – doar în contextul Stării de Urgență – de a lua decizii importante atunci când intervine o situație de urgență. Parlamentul va funcționa în mod constant chiar și în perioade de criză, iar Guvernul va avea responsabilitatea calificată de a acționa în conformitate prevederile legale în cazul stării de urgență. Ungaria își dorește pace, de aceea eu personal lucrez pentru ca efectele războiului să afecteze cât mai puțin posibil viața de zi cu zi a familiilor maghiare!”, a anunțat Novák Katalin.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...