A fost anunţată o nouă creştere a pensiilor. De când ar putea să ia mai mulţi bani pensionarii din România

Andra Daoud 06.07.2022, 16:31
A fost anunţată o nouă creştere a pensiilor. De când ar putea să ia mai mulţi bani pensionarii din România

Vești bune pentru pensionarii din România. Veniturile pe care le încasează lunar ar putea crește în curând, potrivit unor surse guvernamentale. Măsura ar urma să se aplice în câteva luni, fiind gândită pentru a veni în sprijinul pensionarilor cu venituri mici și pentru a combate scumpirile și inflația. Cu cât ar urma să crească pensiile și de când ar putea încasa pensionarii venituri mai mari.

Pensiile ar putea crește de anul viitor

Potrivit unor surse guvernamentale citate de Antena 3, pensiile ar putea fi majorate cu 10% de anul viitor. Decizia ar urma să se aplice începând de la 1 ianuarie 2023, iar în prezent sunt în discuție mai multe măsuri menite să vină în sprijinul pensionarilor cu venituri mici. În condițiile în care inflația a crescut, iar prețurile sunt din ce în ce mai mari, guvernanții se gândesc la măsuri care să vină în sprijinul pensionarilor, mai ales al acelora cu venituri mici.

În 2022, Guvernul a alocat diverse ajutoare sociale românilor cu pensii mici, printre care un venit suplimentar de 700 de lei, care se acordă celor care încasează mai puțin de 2.000 de lei pe lună din pensie. La acestea se adaugă și vouchere sociale în valoare de 250 de lei, pe care pensionarii le pot folosi pentru a cumpăra alimente.

Tot de anul viitor s-ar putea schimba și felul în care se calculează pensiile. Directorul Casei Naționale de Pensii a declarat, în urmă cu câteva zile, că sistemul de calcul folosit în prezent este depășit și că ar trebui să se renunțe la stagiile de cotizare.

„Părerea mea este că ar trebui să se renunțe la aceste stagii de cotizare și să se revină la o formulă de calcul simplă, în care să se aplice doar acel principiu al contributivității. Practic, acel număr de puncte, care să fie același pentru toată lumea, înmulțit cu o valoare agreată, atunci vor dispărea inechitățile.”, a precizat Daniel Baciu, directorul Casei Naționale de Pensii.

A fost anuntata o noua crestere a pensiilor. De cand ar putea sa ia mai multi bani pensionarii din Romania
Pensiile ar putea creste cu 10% de la 1 ianuarie 2023

„Cele aflate în plată vor crește”

De altfel, specialistul a dat asigurări că niciun pensionar nu va fi dezavantajat, în urma schimbării formulei de calcul. El a mai spus că pensiile aflate în plată vor crește și că trebuie făcută o distincție între stagiile de contributivitate și cele de necontributivitate.

„Noi trebuie să bonificăm omul care chiar a contribuit la bugetul de pensii. De aceea, pensiile aflate în plată vor crește. Nu va scădea nicio pensie. Eu zic că în 2023 deja trebuie să avem un act normativ pus pe masa decidenților.

După aceea, el intră în consultare publică. Atunci, noi în primul rând trebuie să ne consultăm partenerii noștri, organizațiile de pensionari relevante la nivel național, sindicatele. Până la sfârșitul lui 2022 sau începutul lui 2023, noi trebuie să venim cu această propunere de act normativ, care după aceea să-și urmeze parcursul legislativ.”, a mai spus Daniel Baciu.

Urmăriți Impact.ro și pe