A fost anulată prima amendă pentru nepurtarea măștii

Mihnea Tălău 23.02.2022, 11:27
A fost anulată prima amendă pentru nepurtarea măștii

O amendă dată pentru nepurtarea măştii, a fost anulată, miercuri, de magistrați, deși motivarea deciziei Curţii Constituţionale (CCR) privind neconstituționalitatea acestei măsuri nu a fost încă publicată în Monitorul Oficial.

S-a creat precedentul juridic

O persoană care în aprilie 2020 a fost amendată că nu purta mască, în zona Gării de Nord din București, a contestat sancțiunea, iar apărarea sa a invocat noua decizie a CCR.

Astfel, CCR a decis, în urmă cu o săptămână, că ordonanța de urgență prin care a fost instituită obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice deschise este neconstituțională. CCR a luat această decizie după ce a constatat că ordonanța nu avea avizul Consiliului Legislativ atunci când a fost publicată în Monitorul Oficial.

Decizia de anulare a amenzii poate reprezenta un precedent juridic pentru toate cazurile în care amenda a fost contestată în instanță.

Purtarea măştii în aer liber este neconstituţională

„În şedinţa din data de 15 februarie 2022, Curtea Constituţională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că este neconstituţională, în ansamblul său, Ordonanţă de urgenţă a Guvernului nr.192/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, precum şi pentru modificarea lit.a) a art.7 din Legea nr.81/2018 privind reglementarea activităţii de telemuncă.

Curtea a constatat neconstituţionalitatea în ansamblu a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.192/2020 întrucât a fost adoptată cu încălcarea prevederilor constituţionale ale art.1 alin.(3) şi (5) şi art.79 alin.(1), referitoare la avizarea proiectelor de acte normative de către Consiliul Legislativ. Curtea precizează că, prin efectul prezentei decizii, sunt eliminate din fondul activ al legislaţiei, în condiţiile art.147 alin.(1) şi (4) din Constituţie, doar  dispoziţiile cuprinse în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.192/2020, în timp ce celelalte texte normative din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 şi din Legea nr.81/2018 privind reglementarea activităţii de telemuncă rămân în continuare în vigoare”, s-a precizat în comunicatul CCR.

Din momentul publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial, autoritățile au la dispoziție 45 de zile pentru a o pune în aplicare.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...