A doua pensie pentru acești români, oficială: s-au semnat actele pentru binele pensionarilor

Gabriel Peneș 24.03.2023, 10:04
A doua pensie pentru acești români, oficială: s-au semnat actele pentru binele pensionarilor

A doua pensie pentru acești români, oficială. O anumită categorie de viitori pensionari români se vor bucura de obținerea unei pensii suplimentare, acordată pe baza muncii prestate într-una dintre cele mai puternice țări ale lumii. În acest sens, ministrul Muncii, Marius Budăi, a semnat, ieri, un acord cu ambasadorul SUA la București. Acesta va trebui să fie ratificat prin lege de Parlamentul României.

A doua pensie pentru acești români, oficială

Este oficial: acești români vor beneficia de a doua pensie. Acest lucru va putea fi posibil datorită faptului că România şi Statele Unite ale Americii au semnat, joi, la Bucureşti, un Acord în domeniul securităţii sociale şi Aranjamentul Administrativ de aplicare a acestuia, cu scopul de a proteja drepturile de pensie ale lucrătorilor români şi americani care lucrează pe teritoriul celuilalt stat, cu respectarea egalităţii de tratament şi în spiritul reciprocităţii.

Acordul a fost semnat de ministrul Muncii, Marius Budăi şi ambasadoarea SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec, a anunțat Ministerul Muncii într-un comunicat publicat pe site-ul oficial al instituției.

Documentul semnat de Ambasadorul SUA în România, Kathleen Kavalec, şi de ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, permite posibilitatea fructificării perioadelor lucrate atât în România, cât şi în SUA, în vederea deschiderii dreptului de pensie pe principiul totalizării, cu acordarea proporţională a pensiei de către fiecare stat în funcţie de perioadele de asigurare realizate în sistemul propriu.

A doua pensie pentru acești români, oficială: s-au semnat actele pentru binele pensionarilor
Ministrul Muncii, Marius Budăi şi ambasadoarea SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec, au semnat, joi, un acord cu scopul de a proteja drepturile de pensie ale lucrătorilor români şi americani care lucrează pe teritoriul celuilalt stat

S-au semnat actele pentru binele pensionarilor

Acordul conţine, de asemenea, dispoziţii privind exportul pensiilor, cu excepţia prestaţiilor speciale necontributive în bani, în cazul României, pentru facilitarea mobilităţii pensionarilor din cele două state şi pentru menţinerea accesului la drepturile de pensie aflate în plată.

Documentul se referă inclusiv la stabilirea legislaţiei aplicabile pentru evitarea dublei contribuţii de asigurări sociale a unui lucrător sau a riscului ca acesta să nu fie supus niciunei scheme de asigurări sociale.

În ceea ce priveşte detaşarea lucrătorilor pe teritoriul celor două state, documentul prevede exceptarea reciprocă a acestora de la plata contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate din sistemul naţional al statului unde sunt detaşaţi şi clarifică procedurile administrative în acest sens, cu scopul de a proteja atât lucrătorii, cât şi angajatorii.

Acordul în domeniul securităţii sociale vizează persoanele care sunt sau au fost supuse legilor unuia sau ambelor state, dar şi pe cele ale căror drepturi derivă, conform legilor aplicabile, de la acestea. După semnare, Acordul urmează să fie ratificat prin lege de către Parlamentul României, mai arată Ministerul Muncii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....