A câștigat la Loto de 14 ori, iar sistemul a fost surprinzător de simplu: trebuie doar să știi ”un pic” de matematică

Gabriel Peneș 06.06.2023, 12:36
A câștigat la Loto de 14 ori, iar sistemul a fost surprinzător de simplu: trebuie doar să știi ”un pic” de matematică

Să câștigi marele premiu la Loto, o singură dată, și este o performanță remarcabilă, ce-și schimbă categoric viața. Dar să câștigi jackpotul de 14 ori, pare de domeniul fanteziei. Cu toate acestea, există un om care a reușit să facă acest lucru, profitând și de competențele sale de matematician. Mai mult de atât, cel mai tare câștigător la Loto din istorie este de origine română.

A câștigat la Loto de 14 ori, iar sistemul a fost surprinzător de simplu

Românul Ștefan Mandel, de formația contabil, este singurul om din istorie care a reușit să câștige marele premiu la Loto de nu mai puțin de 14 ori. Sigur, mulți ar spune că a fost vorba de un truc ori de o baftă incredibilă, dar, de fapt, situația nu poate fi mai departe de realitate.

Povestea neobișnuită a lui Mandel începe în 1964, când a înregistrat primul său mare câștig, 78.783 de lei, suma care la acea vreme, pentru România, reprezenta o avere. Cu acei bani a reușit mituiască niște oameni „sus-puși” și să fugă de comunism, ajungând în Australia.

Decenii mai târziu, Ștefan Mandel a recunoscut că primul succes s-a bazat mai mult pe noroc.

„Acest prim câştig al meu se datorează mai mult norocului. Totuşi, banii câştigaţi mi-au oferit posibilitatea de a fugi din ţară. Nu o să vă spun cum am fugit, nici măcar acum după atâţia ani”, a declarat Ştefan Mandel pentru revista „Night & Day”, în anul 1992.

După ce a ajuns pe tărâmul cangurilor, în Australia, Ștefan Mandel a înțeles repede că și dacă ar cumpăra toate variantele posibile la loterie adică 139.838.160 la număr, premiul oferit ar fi fost peste suma totală pe care urma să plătească pe bilete.

„Singura cale de câştig cert stă în acoperirea tuturor posibilităţilor. Nu toate loteriile sunt rentabile din punctul de vedere al jucătorului”, spunea Mandel, în 1994.

A câștigat la Loto de 14 ori, iar sistemul a fost surprinzător de simplu: trebuie doar să știi ”un pic” de matematică
Românul Ștefan Mandel a reușit să câștige de 14 ori premiul cel mare al unei loterii, în România, Australia și SUA

Trebuie doar să știi ”un pic” de matematică

Într-un interviu pentru Hustle, Mandel a declarat că a observat că la anumite trageri loto ce aveau loc în Australia, marele premiu era și de trei ori mai mare decât banii investiți pentru a cumpăra biletele de loterie care să acopere toate variantele posibile.

Astfel că s-a decis să facă asta. El a calculat numărul de combinații ale numerelor ce i-ar garanta succesul, dar costul atâtor bilete era uriaș. Românul nu avea suma imensă de bani care era necesară pentru cumpăra toate variantele. Așa că s-a gândit să formeze un fel de „sindicat loto”, adunând în jurul său mai mulți investitori.

Planul era simplu: imediat cum o loterie ajungea la un jackpot impresionant, Mandel și investitorii intrau în acțiune. Așa ar fi câștigat, în Australia, premiul cel mare de 12 ori, iar de 400.000 de ori ar fi obținut premii mai mici.

Deşi autoritățile nu au descoperit nimic ilegal în formula sa de joc, s-a considerat că ceea ce făcea Mandel încălca „spiritul jocului” și au emis o serie de legi pentru a-l bloca. Atunci, a pus ochii pe loteriile din SUA și mai ales pe una anume, cea din statul Virginia, care era nou înființată, scrie iflscience.com.

Ce s-a întâmplat cu românul

Mai mult, loteria din Virginia folosea numere doar între 1 și 44 în extragerile sale. Asta însemna că numărul de combinații posibile pentru a-ți asigura câștigul cel mare era de „doar” 7.059.052.

Când jackpotul a ajuns la circa 15,5 milioane de dolari, Mandel și asociații săi au intrat în acțiune. După două zile, ei reușiseră să cumpere 6,4 milioane de bilete, din cele 7 milioane ce conțineau toate posibilitățile posibile pentru câștig. Și chiar și-au adjudecat potul cel mare, acesta fiind cel de-al 14 mare câștig al românului, după cele din România și, mai ales, Australia.

Totuși, Mandel a intrat în vizorul FBI, CIA, dar și al Fiscului american, iar statul Virginia l-a numit„ trișor”. În cele din urmă, după ce s-a judecat 4 ani, Ștefan Mandel a fost găsit nevinovat.

Ulterior, despre el nu s-a mai auzit mare lucru, în afară de faptul că s-ar fi retras pe insula tropicală Vanuatu, unde s-a bucurat de averea dobândită la loto, câștigurile sale totale fiind estimate la aproximativ 30 de milioane de dolari.

 

 

 

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....