A apărut un nou tip de fraudă pe Whatsapp și OLX! Cum poți rămâne fără bani dacă plătești online

Ioana Bucur 15.12.2020, 16:42
A apărut un nou tip de fraudă pe Whatsapp și OLX! Cum poți rămâne fără bani dacă plătești online

Avertizare urgentă pentru toți românii, emisă chiar de Centrul Național de Răspuns la Securitate Cibernetică. Autoritățile au luat măsuri, după ce tot mai multe persoane au rămas fără bani, după ce au făcut plăți online. Cum funcționează noul tip de fraudă pe Whatsapp și OLX.

Autoritățile sunt în alertă. A apărut un nou tip de fraudă pe Whatsapp și OLX, ce lasă oamenii fără bani, după plățile online

A apărut un nou tip de fraudă pe Whatsapp și OLX, ce lasă tot mai mulți români fără bani în conturi. În urma plângerilor primite din partea celor păgubiți, Centrul Național de Răspuns la Securitate Cibernetică a emis o avertizare pentru populație.

Cei din spatele acestui nou tip de fraudă pe Whatsapp și OLX își contactează viitoarele victime, după ce acestea au publicat un anunț de vânzare a unui produs pe platforma OLX. Susțin că sunt interesați de achiziția produsului, apoi anunță că au efectuat deja plata. Doar că, pentru încasarea sumei corespondente, s-ar cere accesarea unui link și introducerea datelor de pe cardul pe care ar urma să fie virată suma. Evident, este o minciună, orice comunicare fiind sistată după ce sunt livrate datele de pe card, iar victimelor li se extrag imediat banii din cont, anunță CERT-RO.

Nou tip de fraudă pe Whatsapp și OLX. Cum ți se poate goli contul

Cum funcționează noul tip de fraudă pe Whatsapp și OLX

Cei care postează anunțuri de vânzare pe platforma OLX sunt contactați de o persoană care se prezintă a fi un cumpărător interesat. Apoi, invocând un pretext, potențialul client cere ca discuția să se mute pe Whatsapp. De cele mai multe ori, atrag atenția autoritățile, mesajele primite au o exprimare bizară, chiar dacă sunt în limba română. Astfel, greșelile gramaticale sau repetiția unor termeni în interiorul aceleiași fraze pot fi indicii că ați putea fi victimele acestui nou tip de fraudă pe Whatsapp și OLX.

Apoi, atacatorii își anunță victima că produsul de care s-au arătat interesați a fost achitat, generând un link fals unde vânzătorului i se cer datele cardului, inclusiv codul CVV/CVC, pentru așa-zisa finalizare a plății. Doar că linkul respectiv va duce către o pagină de phishing prin care infractorii cibernetici încearcă să colecteze datele de card ale utilizatorilor. Potrivit CERT-RO, ne putem da seama de acest lucru analizând cu atenție pagina pe care sunt redirecționați. „Deși acea pagină web folosește identitatea vizuală a brandului OLX, în realitate, dacă analizăm denumirea domeniului din link-ul transmis (.xyz), putem observa că NU mai suntem pe site-ul oficial (vezi imaginea de mai jos), ci pe un site malițios. În plus, singurul moment în care OLX cere introducerea datelor cardului este cel în care se cumpără serviciile OLX de publicare sau de promovare a anunțurilor”, se arată în avertismentul lansat de autorități.

Nou tip de fraudă pe Whatsapp și OLX. Cum ți se poate goli contul

Imediat după ce datele de pe card sunt introduse pe site-urile de phishing, vor ajunge auomat la atacatorii cibernetici, ce vor putea extrage oricând banii de pe acel card.

Ce pot face persoanele care au fost păcălite

Cei care, din nefericire, au căzut în capcana atacatorilor cibernetici, sunt sfătuiți să se adreseze în cel mai scurt timp băncii emitente a cardului, pentru a-l bloca și opri eventuale tranzacții ilicite de pe cont. Dacă pagubele materiale au fost deja produse, victimele trebuie să depună plângere la cea mai apropiată secție de Poliție, pentru ca oamenii legii să poată deschidă o investigație.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...