A apărut aluatul cu făină de…greier. Nu e o glumă, este inventată la Iași. Cum este obținută

Elena Avramescu, Ioana Constantin 20.04.2021, 12:29
A apărut aluatul cu făină de…greier. Nu e o glumă, este inventată la Iași. Cum este obținută

A apărut aluatul cu făină de…greier. Poate părea ireal la prima vedere, însă pâinea viitorului, a fost deja testată la Universitatea de Agronomie din Iași. Ceea ce o face unică este făina obținută din greieri iar inițiatoarea proiectului este șef de lucrări dr. Otilia Cristina Murariu, din cadrul Facultății de Agricultură.

A apărut aluatul cu făină de…greier

Astfel că la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) „Ion Ionescu de la Brad” din Iași s-a copt, pentru prima oară, pâine cu făină de greier din România. Inițiatoarea acestui proiect unic este șef de lucrări dr. Otilia Cristina Murariu, din cadrul Facultății de Agricultură. Așadar, aalături de studenți din anii IV de la domeniul Ingineria produselor alimentare, au reușit să testeze rețete de pâine cu valori nutritive îmbunătățite, unele dintre acestea fiind accesibile chiar și persoanelor cu mai multe intoleranțe.

În acest sens, în laboratoarele de microproducție ale USAMV Iași dedicate panificației și patiseriei, profesorii și studenții pun la punct produse inedite, cum ar fi pâinea cu afine, cu sfeclă roșie și morcov, punându-se accentul pe îmbunătățirea produselor de panificație prin sporirea valorii antioxidante.

A aparut aluatul cu faina de.. greier
Aluatul cu faina de greier

Pâinea din făină de greier este reprezentată de un produs obținut din făina albă de grâu, prin utilizarea unui adaos de făină de greier într-un procent de 3 la sută alături de maia naturală obținută din fermentația naturală a unor fructe. Și, bineînțeles, apă și sare. Făina de greier nu conține gluten, iar în combinație cu unele materii prime din aceeași categorie ar putea fi consumată de persoanele care au intoleranță la gluten. Punctul de plecare a acestei idei a avut loc în 2011, când am participat împreună cu unii cercetători din Italia la determinarea conținutului de proteine și aminoacizi din unele insecte.

Prin testările actuale am observat că produsele rezultate din făină de greieri au un gust neutru, iar singura modificare pe care o produc asupra produsului de panificație constă într-o închidere ușoară a culorii pâinii. Din punct de vedere nutritiv, acest produs este îmbunătățit în ceea ce privește conținutul în proteine, vitamina B12, fier și fibre.

Pentru populație nu va fi disponibilă, deocamdată. Ne aflăm în faza de testare. Am produs această pâine în premieră și are un gust foarte bun. Acest produs poate reprezenta o soluție pentru alimentația planetei în viitor, având în vedere că proteina prezentă în făina de greieri este completă, la fel cum se găsește în pește, carne, produse lactate, ouă, deoarece conține toți aminoacizii esențiali, a spus dr. Otilia Cristina Murariu, din cadrul Facultății de Agricultură, potrivit BZI.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...