85% din populația lumii va trăi sub imperiul unor măsuri stricte de austeritate până anul viitor

Andrei Dumitrescu 29.09.2022, 10:29
85% din populația lumii va trăi sub imperiul unor măsuri stricte de austeritate până anul viitor

În ciuda faptului că milioane de oameni sunt împinși în foamete și sărăcie, 143 de țări – dintre care 94 de țări în curs de dezvoltare – pun în aplicare măsuri politice care subminează capacitatea guvernelor de a oferi asistență medicală, educație și protecție socială.

Un nou raport intitulat „End Austerity: Un raport global privind reducerile bugetare și reformele sociale dăunătoare” arată că 85 % din populația lumii va trăi în ghearele măsurilor de austeritate până în 2023. Este probabil ca această tendință să continue cel puțin până în 2025, când 75 la sută din populația globală (129 de țări) ar putea trăi în continuare în aceste condiții.

Măsurile de austeritate includ reducerea programelor de protecție socială pentru femei, copii, bătrâni și alte persoane vulnerabile, lăsând doar o mică plasă de siguranță pentru o parte dintre cei mai săraci. Acestea includ, de asemenea, reducerea sau plafonarea salariilor și a numărului de cadre didactice și de lucrători din domeniul sănătății, eliminarea subvențiilor, privatizarea sau comercializarea serviciilor publice, cum ar fi energia, apa și transportul public, precum și reducerea pensiilor și a drepturilor lucrătorilor.

Organizații ale societății civile din întreaga lume lansează astăzi campania End Austerity pentru a lupta împotriva valului de austeritate care străbate întreaga lume, supraaglomerând inegalitatea și agravând efectele crizei costului vieții și ale prăbușirii climei.

Politicile trebuie convenite în mod transparent

Isabel Ortiz, director al Programului global pentru justiție socială din cadrul Inițiativei pentru dialog politic, a declarat: „Deciziile privind reducerile bugetare afectează viețile a milioane de oameni și nu ar trebui să fie luate în spatele ușilor închise de câțiva tehnocrați de la un minister de finanțe, cu sprijinul FMI.

În schimb, politicile trebuie să fie convenite în mod transparent în cadrul unui dialog social național, în care să se negocieze cu sindicatele, federațiile patronale și organizațiile societății civile. Reducerile de austeritate nu sunt inevitabile; de fapt, raportul nostru prezintă nouă alternative de finanțare care sunt disponibile, chiar și pentru cele mai sărace țări.”

O analiză suplimentară publicată astăzi de Coaliția pentru transparență financiară și partenerii săi arată că anul trecut au fost cheltuiți cu o treime mai puțini bani pentru recuperarea COVID-19, comparativ cu 2020, scăzând de la 3,9% din PIB la 2,5% din PIB.

Trei sferturi din hrana românilor e de afară

Raportul „Recuperarea la răscruce: Cum au cheltuit țările fondurile COVID-19” a constatat, de asemenea, că doar 37% din fondurile de redresare COVID-19 din 21 de țări în curs de dezvoltare au fost investite în protecția socială. În același timp, 39% din aceste fonduri au mers către marile corporații – acest lucru nu ia în considerare scutirile de taxe, împrumuturile corporative și liniile de credit, în cazul în care acestea nu sunt contabilizate în bugete.

Întreprinderile mai mici au primit 20 la sută din fondurile de redresare, iar lucrătorii informali 4 la sută. Femeile au fost afectate în mod special, deoarece, deși au fost afectate puternic de pandemie, au primit doar jumătate din sprijinul acordat bărbaților.

Matti Kohonen, director al Coaliției pentru transparență financiară, a declarat: „În ciuda crizei costului vieții, guvernele din țările în curs de dezvoltare, adesea cu mâinile legate de instituțiile financiare internaționale, pun marile corporații înaintea oamenilor. Aproape 40% din fondurile de redresare a COVID-19 au mers către marile companii, ceea ce înseamnă că cei mai afectați de pandemie au fost lăsați în urmă. Ar trebui să promovăm o redresare centrată pe oameni, cu politici fiscale progresive, în loc să reducem protecția socială și sprijinul pentru cei mai vulnerabili.”

„Nu este doar dezastruoasă din punct de vedere economic”

Organizațiile societății civile vor da startul campaniei #EndAusterity la 28 septembrie, cu o serie de evenimente virtuale care se vor desfășura până la 30 septembrie. Aceste evenimente vor reuni cadre universitare de profil înalt și activiști ai societății civile pentru a discuta despre alternativele la austeritate.

Printre alternative se numără impozitarea profiturilor excesive ale companiilor, eliminarea fluxurilor financiare ilicite, anularea și restructurarea datoriei suverane și creșterea acoperirii contribuțiilor la asigurările sociale și a contribuțiilor angajatorului, precum și emiterea de noi drepturi speciale de tragere ale FMI destinate țărilor în curs de dezvoltare.

„În cele mai grele momente, austeritatea este cea mai proastă alegere posibilă. Ea nici măcar nu ar trebui să fie pe ordinea de zi. Austeritatea este concepută pentru a desființa sistemul public de sănătate și educație și reglementările privind munca. Ea îi îmbogățește pe cei bogați și pe marile corporații în detrimentul celorlalți. Alegerea austerității în detrimentul multor alte modalități de reducere a deficitelor sau chiar de creștere a veniturilor bugetare, cum ar fi impozitarea averilor și a profiturilor excepționale, nu este doar dezastruoasă din punct de vedere economic, ci și mortală”, a declarat Nabil Abdo, consilier politic principal al Oxfam International.

Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...