SPECIAL

82 de ani de la începutul ocupației sovietice în Basarabia. 28 iunie, ziua în care România a cedat patru milioane de locuitori

Beatrice Dumitru 28.06.2022, 13:00
82 de ani de la începutul ocupației sovietice în Basarabia. 28 iunie, ziua în care România a cedat patru milioane de locuitori

Pe 28 iunie 1940, în urma unui ultimatum din partea Uniunii Sovietice, România a fost nevoită să cedeze teritoriul dintre Prut și Nistru, cunoscut ca Basarabia, și din partea nordică a regiunii Bucovina. În total, o suprafață de 50.762 km, cu o populație de aproximativ patru milioane de locuitori, majoritatea etnici români.

Ultimatumul URSS

Pe 26 iunie 1940, profitând de situaţia nefavorabilă a României, URSS a pus în aplicare clauza din Protocolul adiţional secret al Pactului sovieto-german de neagresiune din 23 august 1939 cu privire la Basarabia. Astfel, a înaintat României o notă ultimativă prin care o obliga să-i cedeze Basarabia şi Bucovina de Nord.

În textul notei, ministrul de Externe sovietic Veaceslav Molotov susținea că România ar fi profitat de slăbiciunea militară a Rusiei și a rupt teritoriul Basarabiei din Uniunea Sovietică în 1918, „călcând prin aceasta unitatea seculară a Basarabiei, populată în principal cu ucraineni, cu Republica sovietică ucraineană”.

82 de ani de la începutul ocupaței sovietice în Basarabia. 28 iunie, ziua în care România a cedat 4 milioane de locuitori
Defilarea armatei sovietice în Chișinău pe 4 iulie 1940.

Uniunea Sovietică nu s-a împăcat niciodată cu faptul luării cu forța a Basarabiei, ceea ce guvernul sovietic a declarat nu o singură dată și deschis în fața întregii lumi. Acum când slăbiciunea militară a URSS este de domeniul trecutului iar situația internațională care s-a creat cere rezolvarea rapidă a chestiunilor moștenite din trecut pentru a pune în fine bazele unei păci solide între țări, URSS consideră necesar și oportun ca în interesul restabilirii adevărului să pășească împreună cu România la rezolvarea imediată a chestiunii înapoierii Basarabiei la Uniunea sovietică”, se mai spunea în textul documentului.

Românii din Basarabia și minciuna URSS

Pe lângă alte afirmații eronate, autoritățile sovietice au declarat că Basarabia este „populată în principal cu ucraineni”, deși românii reprezentau 47,6% din populaţia totală a Basarabiei, iar ucrainenii, 19,6%, potrivit recensământului general din Imperiul Rus, efectuat la 28 ianuarie 1897.

Pe de altă parte, Basarabia și-a declarat independența în 1918 față de Republica Federativă Rusia, iar URSS a fost creată în 1922. Așadar, România nu putea să „desfacă” de la URSS Basarabia pentru simplul motiv că Uniunea Sovietică nu exista. Și dacă cineva trebuia să primească o compensație, acela era Regatul României, pentru cei 107 ani de ocupație rusească, nu URSS, notează Știri.md.

România a cedat în fața URSS

Guvernul românesc a răspuns, sugerând că este de acord cu „negocieri imediate asupra unei largi categorii de probleme”. Al doilea ultimatum sovietic din 27 iunie a cerut evacuarea administrației și armatei române din Basarabia și nordul Bucovinei în patru zile, în caz contrar România era amenințată cu războiul.

Astfel, a doua zi după ce primise sfaturi din partea Germaniei și Italiei, guvernul român condus de Gheorghe Tătărescu, a acceptat să se supună condițiilor sovietice. Decizia de acceptare a ultimatumului sovietic și de executare a unei „retrageri” din Basarabia și nordul Bucovinei a fost luată în Consiliul de Coroană din noaptea de 27- 28 iunie 1940.

În dimineața zilei de 28 iunie, prin comunicatul nr. 25 al Marelui Stat Major al Armatei Române, populația a fost anunțată în mod oficial despre existența ultimatumului și acceptarea acestuia și trei orașe cheie, Chișinău, Cernăuți și Cetatea Albă, trebuiau să fie predate sovieticilor până la ora 14:00. Până pe 2 iulie, noua graniță de-a lungul râului Prut a fost închisă definitiv.

În cea mai mare parte a teritoriului ocupat, sovieticii au proclamat RSS Moldovenească, iar partea sudică a Basarabiei, Bugeacul și nordul Bucovinei au fost alipite la RSS Ucrainiană. Anexarea Basarabiei de către sovietici a anticipat instaurarea regimului comunist în spațiul românesc după 1944, cu transformări radicale de ordin politic, social, economic și cultural. Dar cedarea Basarabiei a însemnat și deportări, represii si asasinări.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...