78 de ani de la cel mai dur bombardament al aviației americane asupra unui oraș din România. Mii de bombe au transformat locul într-o ruină

Daniela Alexandru 01.08.2021, 11:50

Astăzi se împlinesc 78 de ani de la cel mai violent bombardament al aviației americane asupra unui oraș românesc. Au fost afectate rafinării, au fost lansate peste 2500 de bombe și au murit peste 250 de persoane. La bombardament au participat peste 200 de avioane de tip B-24 Liberator.

Ce oraș din apropierea Bucureștiului a fost bombardat?

Ploieștiul este orașul care a suferit cele mai mari pagube, în timpul celui de-al doilea Război Mondial. Ținta atacurilor americane au fost rafinăriile din zona Câmpinei și a Ploieștiului, care erau principalele producătoare din necesarul de combustibil al Germaniei Naziste. Bombardamentul din 1 august 1943 nu este singurul bombardament al zonei câmpiilor petroliere și rafinăriile, dar până atunci nu a fost niciunul atât de grav.

La bombardamentul din 1 august au participat circa două sute de avioane de tip B-24 Liberator, avioane ce au decolat din nordul Africii, din apropierea oraşului libian Benghazi. Atacul a durat aproape o oră, lansându-se peste 2500 de bombe. Atunci au murit peste 250 de persoane şi au fost răniți alți 400, plus importante pagube materiale.

78 de ani de la cel mai dur bombardament al aviației americane asupra unui oraș din România
78 de ani de la cel mai dur bombardament al aviației americane asupra unui oraș din România

Au fost pierderi şi pentru americani

„Pentru operaţiunea de la Ploieşti, americanii au planificat inițial un bombardament strategic ce prevedea zbor la mare altitudine la lumina diurnă și cu raid compact în formaţie. Deşi sistemele de bombardare avansaseră, odată cu apariţia vizorului Norden, ce avea stabilizare giroscopică, totuși acest tip de bombardament nu aveau acurateţe suficientă, pentru a garanta distrugerea rafinăriilor de la mare altitudine.

Tocmai de aceea, Comandamentul Aerian American a hotărât să încerce o abordare mai radicală și anume să atace de la joasă altitudine.”, spun reprezentanții paginii de Facebook Lecția de Istorie.

Chiar dacă zona Ploieștiului a fost distrusă nici armata americană nu a rămas fără pagube. Din cele circa 200 de bombardiere care au decolat de la Benghazi, 78 dintre ele au fost doborâte de aviația antiaeriana română și germană, 440 de soldați americani au fost uciși în luptă, iar alți 250 de aviatori au fost capturați de armata română.

Urmăriți Impact.ro și pe