EXCLUSIV

77.000 de locuri de muncă pierdute, după modificările privind taxarea job-urilor part time: „Fie nu ne-am mai orientat spre angajare, fie am căutat pe segmentul de excepție”

Gabriela del Pupo 08.09.2022, 15:48
77.000 de locuri de muncă pierdute, după modificările privind taxarea job-urilor part time: „Fie nu ne-am mai orientat spre angajare, fie am căutat pe segmentul de excepție”

În momentul schimbarii legislației privind taxarea contractelor part time s-a vorbit de peste 100.000 de angajați care vor fi afectați, iată că, după doar câteva luni, numărul celor care au renunțat la contracte este de 77.000 de mii. Angajatorii și ei au preferat să încheie contracte de colaborare sau să facă plata pentru fiecare proiect în parte. Dezavantajele, însă, sunt că persoanele care au astfel de contracte nu pot apela la bănci pentru un credit, sau nu au contribuții la pensie. Impact.ro a stat de vorbă cu cei mai afectați de această decizie, cei care aveau firme care ofereau servicii pentru orele de după școală pentru cei mici.

„Pentru noi este o foarte mare problemă”

Firmele care organizează activități periodice pentru copii nu au cum să țină personal pe program normal de muncă. Din păcate, însă, mulți dintre colaboratori nu pot să accepte colaborări care să nu le ofere nici o stabilitate a locului de muncă sau contribuții la pensie. Majoritatea celor care lucrează la astfel de firme sunt studenți sau artiști și nu își pot valorifica la maximum un astfel de contract cu noile taxe. Managerii unor astfel de cluburi pentru cei mici spun că au pierdut angajați de când cu schimbarea legislației.

„Am fost afectați și noi de această măsură. Fie nu ne-am mai orientat spre angajarea celor part time, fie am căutat pe segmentul de excepție, adică până în 26 de ani și să fie studenți. Au renunțat persoane la contract, pentru noi este o foarte mare problemă, pentru cei care chiar angajează. Au nevoie de astfel de contracte part time pentru că așa se desfășoară activitatea, cu astfel de contracte.

         Cred că măsura doar cu scopul colectării de taxe la stat a fost luată”, spune Elena Caleian, coordonator la Academia de Robotică.

Chiar și dacă angajații erau parte din familie sau prieteni apropiați taxele mari îi fac pe manageri să renunțe la contractele part time.

„Vă spun, una dintre soluțiile pe care eu am găsit-o, chiar pentru fata mea, care era angajată, prefer să nu mai plătesc la stat nimic și să îi plătesc doar un contract. Pentru că, deși nu o să mai contribuie la pensie, nu e rentabil. Plata pe oră, drepturi de autor, acestea sunt soluțiile. Personal nu aveam foarte mulți colaboratori, erau doar cei din familie, situația era alta. Cu siguranță dacă erau din afară sigur nu le convenea”, spune Aurel Pătru, directorul unui afterschool din Capitală.

Foto: Stiintescu.ro

Și alte categorii și profesii sunt puternic afectate de această supra taxare

La momentul promulgării legii, Adrian Bența, consultant fiscal, semnala faptul că tagma contabililior va fi printre cele mai lovite de noile taxe impuse pentru prestarea de servicii sub forma unui contract part time.

„Am observat pe grupurile de contabilitate, cu colegi care operează aceste contracte de muncă, că există o tendință generalizată de desființare, cu înregistrare în Revisal a acestor contracte de muncă cu timp parțial, fără ca acestea să fie refăcute pe contracte de muncă pe 8 ore. Deci, în acest moment, efectul este negativ în sensul că se desființează contractele de muncă cu timp parțial. Prin urmare, nici taxele acelea nu se vor mai încasa”, spunea specialistul pentru protv.

Cel puțin 77.000 de locuri de muncă s-au pierdut în urma suprataxării contractelor part-time

USR solicită Guvernului Ciucă să renunțe la măsura aberantă de suprataxare a contractelor part-time, ale cărei efecte negative deja se văd în economie: în perioada 1 iulie – 1 septembrie 2022, s-au pierdut cel puțin 77.000 de locuri de muncă ale unora dintre cei mai prost plătiți oameni din România, se transmite într-un comunicat de presă. Uniunea Salvați România spune că legea duce înspre o economie nefuncțională.

„În plină criză a prețurilor, coaliția de guvernare a decis că o măsură care să împingă zeci de mii dintre cei mai săraci români în afara pieței oficiale a muncii este ceea ce trebuie să facă, scopul fiind doar creșterea veniturilor la bugetul de stat. Nimic altceva nu îi interesează”, a declarat deputatul USR Cristian Seidler.

Guvernul Ciucă nu numai că nu a ținut cont de realitatea economică atunci când a implementat această măsură, dar a făcut-o și în mod netransparent, fără consultări cu părțile afectate. Rezultatul este că PSD și PNL au omorât o parte a economiei în plină criză și a lovit exact în cei care făceau venituri mici, cei care muncesc peste program ca să aibă un ban în plus pentru familiile lor.

În trecut, PNL a criticat această măsură atunci când a fost încercată de PSD în epoca Dragnea, prin OG nr. 4/2017, catalogând măsurile Guvernului Tudose de atunci drept „o cârpeală”. În plus, în februarie 2018, liberalii au criticat suprataxarea contractelor part-time în moțiunea simplă intitulată „Lia Olguța Vasilescu – ministrul minciunii și al injustiției sociale”.

Acum, liberalii par să fie surzi la toate problemele care îi apasă pe români, de la facturile la energie și explozia prețurilor la creșterea galopantă a ratelor și perspectiva tot mai sumbră a falimentelor pe bandă rulantă, mai precizează parlamentarii opoziției în comunicat.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...