70 la sută dintre adulții din UE sunt vaccinați. Cum stă România în acest moment

Iancu Andreea, Alexandra Chiric 31.08.2021, 15:17
70 la sută dintre adulții din UE sunt vaccinați. Cum stă România în acest moment

Reprezentanții Uniunii Europene au dat astăzi vești bune pentru Europa, după ce au anunțat că 70 la sută dintre adulții din UE sunt vaccinați. Informația este una esențială, mai cu seamă în contextul unui nou val de infectări, în special cu tulpina Delta, care acaparează din nou lumea. Totuși, specialiștii sunt optimiști, susținând în continuare că imunizarea cu unul dintre serurile aprobate de către Agenția Europeană pentru Medicamente. În privința României, situația pare să se fi schimbat de la debutul campaniei de vaccinare și până acum.

Comisia Europeană a anunțat că 70 la sută dintre adulții din UE sunt vaccinați. Mesajul transmis de către președinta Ursula von der Leyen

În ciuda faptului că a avut un debut mai anevoios, campania de vaccinare de la nivelul Uniunii Europene pare să fi fost un succes. Ținta de persoane imunizate anti-covid a fost atinsă. Cel puțin 70 la sută dintre adulții din UE sunt vaccinați, conform unui anunț recent al reprezentanților Comisiei Europene. Acest obiectiv fusese stabilit la începutul acestui an, când s-a dat startul imunizării populației de la nivel european. Astfel, aproximativ 225 de milioane de persoane au primit două doze din vaccinurile Pfizer/BionTech, AstraZeneca sau Moderna ori doza unică de vaccin Johnson & Johnson la nivelul Uniunii. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis un mesaj de mulțumire și apreciere pentru toți cei care au contribuit la această strategie.

70% dintre adulţii din UE sunt vaccinaţi complet. Vreau să mulţumesc multor oameni pentru că au făcut posibilă această realizare măreaţă⁣, a scris pe Twitter preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

70 la sută dintre adulții din UE sunt vaccinați
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene

Ce procent de vaccinare anti-covid are România

În luna ianuarie, reprezentantul Comisiei Europene declara că „în vara lui 2021, statele membre ar trebui să aibă vaccinată 70% din populația adultă”. Astfel, fiecare dintre cele 27 de țări ale UE ar fi trebuit să atingă acest prag minim. Anunțul recent al executivului comunitar aduce speranță în sufletul cetățenilor Uniunii, în ciuda startului destul de lent. Cu toate că cifrele de la nivelul Europeni sunt unele îmbucurătoare, ele nu reflectă întocmai realitatea. Există încă diferențe uriașe între țările membre. În timp ce multe regiuni din vestul Europei depășesc cei 70% de vaccinați, altele, din est, mai sărace, au rămas cu mult în urmă.

Conform datelor furnizate de către Centrul european pentru prevenirea și controlul bolilor (ECDC), situația este complet diferită, de exemplu, în Malta, unde procentul de adulți vaccinați cu schema completă trece de 90%, Irlanda și Portugalia cu peste 80% de imunizați, în timp ce Franța peste 70% de adulți vaccinați. Estul UE a rămas cu mult în urmă, astfel că Bulgaria a reușit să vaccineze doar o cincime din populația adultă, în timp ce România aproape 30% dintre adulți. Deși inițial ne aflam printre statele fruntașe la imunizarea anti-covid, astăzi țara noastră se regăsește pe penultimul loc la nivel european. Pe de altă parte, Croaţia, Letonia, Slovenia şi Slovacia au raportat aproximativ o jumătate dintre adulții de peste 18 ani ca fiind imunizați anti-covid.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...