7 mituri foarte răspândite, care nu sunt adevărate. Erai convins că adevărul este cu totul altul

Redacția IMPACT 07.08.2020, 12:00
7 mituri foarte răspândite, care nu sunt adevărate. Erai convins că adevărul este cu totul altul

Adunam de-a lungul anilor în mentalul colectiv o mulțime de informații larg răspândite, unele adevărate, altele nu. Sunt mituri pe care ajungem să le credem pentru că și ceilalți cred în ele și ne insuflă și nouă asta. Dar oare sunt toate adevărate? Vom demonta împreună, în cele ce urmează, câteva mituri celebre.

1. Folosim doar 10% din capacitatea creierului uman

Creierul uman, parte a sistemului nervos central a fost și este obiectul multor cercetări științifice, la fel cum este, totodată și un punct de la care pleacă multe legende urbane. Una dintre ele este faptul că ne folosim creierul doar în proprorție de 10%. Nimic mai neadevărat. Acest neuromit a fost promovat la sfârșitul secolului al XIX-lea în diverse broșuri și reclame cu scopul de a le promite clienților ooportunitatea de a-și activa părțile nefolosite ale creierului, contra unei sume de bani. Interesant este însă faptul că Albert Einstein a fost cel care a promovat această idee.

Cercetătorii au descoperit că oamenii își folosesc mai multe de 10% din creier, chiar și în timpul activităților normale, scrie incredibilia.ro.

2. Avem doar cinci simțuri

Deși învățăm chiar de pe băncile școlii că oamenii au cinci simțuri (văz, auz, miros, gust, simț tactil).

Deși nu s-a spus nimic cu privire la un număr exact al lor, oamenii știință au descoperit mai multe simțuri, cum este cel cunoscut sub numele nocicepție, adică sensibilitatea la durerea fizică.

3. Taurii urăsc culoarea roșie

Toată lumea știe că taurii se înfurie atunci când văd capa roșie a toreadorilor, însă ce îi enervează de fapt nu este această culoare, ci chiar toreadorii, pe care îi văd drept o amenințare.

4. Oamenii folosesc mai mult doar una din emisferele cerebrale

Nimic mai fals! Creierul nu are o emisferă dominantă, el funcționează întotdeauna în baza celor două emisfere, cea stângă și cea dreaptă. Procesul se desfășoară simultan.

5. Împărțirea limbii în zone dedicate pentru fiecare gust perceput

Nu, ați ghicit, limba nu este împărțită în anumite zone care simt fiecare gustul. Fiecare părticică simte la fel toate gusturile, atât cele sărate, cât și cele duci, acre sau amare. Potrivit specialiștilor, limba conține între 50 și 100 de receptori pentru fiecare gust, toți distribuiți în mod egal.

6. Cameleonii își schimbă culoare ca să se ascundă mai bine

Aceasta se dovedește a fi una din cele mai răspândite legende urbane. Ideea este că aceste animale nu își schimbă culoare pentru a se ascunde, ci pentru a-și regla și controla mai bine temperatura corpului. Totodată, prin acest mod, cameleonii pot comunica mai bine cu semenii lor.

7. Un trăsnet nu lovește niciodată în același loc, de două ori

Trăsnetul poate, de fapt, lovi în același loc, însă nu de două ori, ci chiar de mai multe ori. Încărcarea electrică din atmosferă nu este influențată în niciun fel de locul în care s-a produs furtuna.

Urmăriți Impact.ro și pe