500 de lei pentru acești români. Când și cum se dau banii de la stat

Ce români vor beneficia de 500 de lei în plus de la stat

Zeci de români vor putea primi 500 de lei, bani de la stat. Decizia a fost luată de către Primăria Constanța, care pune la dispoziția unor categorii de pensionari sume importante de bani. Care sunt condițiile și cine poate beneficia de banii de la stat.

Când și cum se dau 500 de lei de la stat

Primăria din Constanța a făcut un anunț important pentru locuitorii săi. O parte dintre pensionari vor putea primi sume de bani de la stat, care se încadrează între 300 și 500 de lei. Potrivit Administrației locale, persoanele trebuie să fi împlinit vârsta de 80 de ani sau de 90 de ani. Astfel, seniorii vor primii 300 de lei dacă aniversează 80 de ani. Pe de altă parte, cei care au împlinit 90 de ani vor primi suma de 500 de lei.

Totodată, cuplurile care se bucură de un mariaj longeviv și care sărbătoresc 50 de ani de la căsătorie vor beneficia tot de suma de 500 de lei.

“Săptămâna aceasta echipele Primăriei Municipiului Constanţa vor ajunge la cei care au împlinit 80 şi 90 de ani, precum şi la cei care aniversează 50 de ani de la căsătorie şi au depus documentele în perioada 22.09.2020 – 2.10.2020. Vor fi premiate 58 de persoane care au împlinit 80 de ani, 12 persoane care au împlinit 90 de ani, precum şi 19 cupluri care sărbătoresc nunta de aur. Seniorii Constanţei primesc din partea municipalităţii 300 de lei pentru împlinirea vârstei de 80 de ani şi pentru aniversarea a 50 de ani de căsătorie şi 500 de lei pentru împlinirea vârstei de 90 de ani”, este transmis într-un comunicat al Primăriei Constanţa.

Pentru a putea intra în posesia sumelor, beneficiarii trebuie să trimită pe adresa de mail primarie@primaria-constanta.ro o cerere tip şi copii ale certificatului de naştere, cărţii de identitate şi certificatului de căsătorie (pentru cei care aniversează nunta de aur). Dacă nu au acces în mediul online, beneficiarii trebuie să depună documentele menţionate la ghişeele Centrului de Informare pentru Cetăţeni, conform aceluiași comunicat.

De reținut este faptul că cererile nu se primesc înainte de data aniversării. Totodată, pentru cupluri, este necesar ca ambii soți să fie în viață.

Vârstnicii în vârstă de 80 și 90 de ani, precum și cuplurile care aniversează nunta de aur vor primi bani de la stat

Vârstnicii în vârstă de 80 și 90 de ani, precum și cuplurile care aniversează nunta de aur vor primi bani de la stat

Vârsta de pensionare scade pentru o categorie de români

O propunere legislativă a fost adoptată marți de Camera Deputaților. Astfel, o categorie de persoane va putea beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare. Din cadrul acestei categorii fac parte persoanele care au locuit sau au lucrat cel puțin 30 de ani în localități afectate de poluarea remanentă din urma extracțiilor de țiței.

Proiectul adoptat de către deputați modifică art. 1 alin.(2) din Legea nr. 218/2015 privind protejarea şi sprijinirea persoanelor afectate de emisiile de substanţe nocive provenite din extracţiile de ţiţei din zona Suplacu de Barcău. Beneficiarii sunt cei care au locuit în ultimii 30 de ani în comuna Marca şi satele Leşmir, Marca, Port, Şumal Marca-Hută, din judeţul Sălaj, pe lângă cele care au locuit în comuna Suplacu de Barcău din judeţul Bihor şi satele aflate în componenţa sa: Borumlaca, Dolea, Foglaş, Valea Cerului şi Vîlcelele.

De asemenea, de această reducere a vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare beneficiază persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic, a prelucrării ţiţeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a ţiţeiului parafinos şi neparafinos, a distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii şi a uleiurilor, conform capital.ro.

Localităţile care se încadrează în aceste condiții sunt Baia Mare, Călăraşi, Copşa Mică, Drobeta-Turnu-Severin, Slatina, Târgu Mureş, Târnăveni, Turnu Măgurele, precum şi localităţile Aninoasa, Baia de Criş, Băiţa, Brad, Călan, Certej, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăştie, Petrila, Petroşani, Şoimuş, Teliuc, Uricani, Veţel, Vulcan din judeţul Hunedoara, localităţile Abrud, Baia de Arieş, Lupşa, Roşia Montană şi Zlatna din judeţul Alba, localităţile Victoria şi Făgăraş din judeţul Braşov, localitatea Galaţi din judeţul Galaţi, localităţile Ciulniţa şi Slobozia din judeţul Ialomiţa, localităţile Brazi şi Ploieşti din judeţul Prahova, localităţile Iacobeni şi Vatra Dornei din judeţul Suceava, localităţile Margina, Nădrag şi Tomeşti din judeţul Timiş, localităţile Berbeşti şi Râmnicu Vâlcea din judeţul Vâlcea. De prevederile proiectului beneficiază şi persoanele care locuiesc pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI