500 de euro direct în cont pentru acești români. Cine primește banii

Luiza Moldovan 25.05.2020, 12:36
Peste 1.200 de angajați din sistemul medical au primit sporul de risc de 500 de euro. Anunul a fost făcut de Casa de Asigurări de Sănătate.
Este vorba de angajați ai sistemului sanitar din județul Suceava, pentru care au fost decontați de la bugetul de stat 3 milioane de lei pentru plata sporului de risc.

Românii cărora le-au intrat 500 de euro în cont

Lista celor care beneficiază de aceste indemnizații a fost întocmită de conducătorul unității sanitare angajatoare, care, de altfel, este responsabil pentru desemnarea personalului implicat în aceste activități.
Cei mai mulți angajați provin de la Spitalul Sf. Ioan cel Nou din Suceava (1.055 de angajați), Spitalul Municipal Rădăuți și Spitalul Municipal Vatra Dornei.

Dar nu numai angajați ai spitalelor de stat au primit acești bani, ci și angajați ai unor furnizori privați de servicii medicale de urgență prespitalicești și transport sanitar au primit acest stimulent, personalul unui laborator medical și alți peste 100 de andajați ai celor trei frunizori privați de dializă.

Decizia acestor plăți reprezentând un spor de risc a fost luată acum o lună, când președintele Klaus Iohannis a anunțat acest spor, în contextul în care multe cadre medicale au fost tentate să-și dea demisia de frica infectării cu noul coronavirus.

Sporul de risc a fost introduc într-o perioadă în care tot mai multe cadre medicale alegeau să abandoneze lupta cu virusul
Sporul de risc a fost introdus într-o perioadă în care tot mai multe cadre medicale alegeau să abandoneze lupta cu virusul

Copiii celor decedați vor beneficia de pensie de urmaș

Vorbim de un cuantum de 30% în plus la salariu. La momentul la care Iohannis a anunțat acest spor, a mai fost anunțat și faptul că urmașii celor decedați de Covid vor primi o pensie.

Personalul de specialitate inclus în proiect este cel care execută, conduce sau coordonează misiuni și sarcini de serviciu în condiții deosebite de pericol. De asemenea, de acest spor de risc vor beneficia pe toată durata crizei, până la trei luni după încetarea acesteia.

Din această categorie fac parte: personalul de specialitate medico-sanitar, personalul auxiliar sanitar, din farmacii comunitare, din cabinete de medicină de familie, din cabinete de medicină dentară, precum și din cadrul altor furnizori de servicii medicale sau de asistență socială, implicat direct în acțiuni și misiuni legate de prevenirea, gestionarea și combaterea infecției Covid-19.

Urmăriți Impact.ro și pe