Studiu. Vaccinul Pfizer COVID-19 a prevenit aproape 700.000 de spitalizări. Ce au mai descoperit cercetătorii

Beatrice Dumitru 17.05.2022, 10:43
Studiu. Vaccinul Pfizer COVID-19 a prevenit aproape 700.000 de spitalizări. Ce au mai descoperit cercetătorii

La aproape un an de la apariția primelor cazuri de coronavirus în China, la Wuhan, a fost scos pe piață și primul vaccin anti-Covid-19, deși, în condiții normale, dezvoltarea unui ser durează între opt și zece ani. Serul a fost produs de companiile Pfizer și BioNTech, iar un nou studiu arată că acesta a prevenit aproape 700.000 de spitalizări. Iată ce au mai descoperit cercetătorii.

Ce spune studiul

Autorii studiului au folosit un model și date din lumea reală și din studii pentru a determina numărul de cazuri simptomatice de COVID-19, spitalizări și decese care ar fi avut loc fără vaccinul dezvoltat de Pfizer-BioNTech, precum și costul asupra sistemului de sănătate și economiei, scrie The Jerusalem Post.

Studiul, publicat în Journal of Medical Economics, a concluzionat că vaccinul Pfizer a prevenit 8,7 milioane de cazuri simptomatice de virus și 690.000 de spitalizări și peste 110.000 de decese. În plus, serul a economisit peste 30 de miliarde de dolari în costuri de asistență medicală și de peste 40 de miliarde de dolari în pierderi de productivitate. De asemenea, a prevenit aproape 700.000 de spitalizări și a economisit peste 70 de miliarde de dolari în costuri pe parcursul unui an.

Studiu. Vaccinul Pfizer COVID-19 a prevenit aproape 700.000 de spitalizări. Ce au mai descoperit cercetătorii
Vaccinul Pfizer împotriva Covid este primul apărut pe piață.

Analizele arată că vaccinul Pfizer-BioNTech COVID-19 a contribuit cu un impact substanțial asupra sănătății publice în SUA în 2021 și a avut un efect profund asupra traiectoriei pandemiei. S-a estimat că a prevenit milioane de cazuri simptomatice de COVID-19, mii de spitalizări și decese și a generat miliarde pentru economia SUA în 2021”, a spus cercetătoarea Manuela Di Fusco, de la Pfizer.

Ce date au folosit cercetătorii

Datele pe care cercetătorii le-au folosit pentru studiu au inclus numărul de persoane care au primit vaccinul, eficacitatea vaccinului și probabilitatea ca acestea să dezvolte simptome și să fie spitalizate.

„Descoperirile studiului subliniază oportunitatea de a continua adoptarea pe scară largă a vaccinării pentru a preveni bolile legate de COVID-19 și pentru a genera beneficii pentru societate”, a adăugat Di Fusco.

Primul vaccin anti-coronavirus a fost dezvoltat de compania germană Biontech și cea americană Pfizer. În spatele acestui ser, care a ieșit pe piață în noiembrie 2020, se află doi cercetători din Germania de origine turcă: Ugur Sahin și Ozlem Tureci.

Apoi, pe 21 decembrie 2020, Comisia Europeană anunța că a acordat autorizație de punere pe piață a primului vaccin sigur împotriva COVID-19, aprobat anterior de Agenția Europeană a Medicamentului. Primele doze ale serului au fost livrate în statele membre UE în 26 decembrie 2020.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...