Suedia a făcut anunțul oficial. Va adera la NATO

Beatrice Dumitru 16.05.2022, 18:05
Suedia a făcut anunțul oficial. Va adera la NATO

Guvernul social-democrat al Suediei a luat decizia oficială de a solicita aderarea la NATO, la fel ca vecina sa Finlanda, după ce timp de 73 de ani s-a opus. Mișcare celor două state va redesena harta geopolitică a nordului Europei. Finlanda a confirmat duminică că va solicita aderarea la alianța militară atlantică.

Suedia va adera la NATO

Decizia de a abandona nealinierea militară care a fost un principiu central al identității naționale suedeze timp de două secole marchează o schimbare majoră în percepția publicului în regiunea nordică, după atacul Rusiei asupra Ucrainei.

Astfel, Guvernul Suediei a decis în mod oficial să solicite aderarea la NATO și speră ca țara să se integreze rapid în alianță. Premierul Magdalena Andersson a precizat că cererea de aderare ar putea fi depusă luni, marți sau miercuri și va fi sincronizată cu Finlanda, scrie Reuters.

Suedia a făcut anunțul ofocial. Va adera la NATO
NATO va primi cererile de aderare ale Finlandei și Suediei.

Există o mare majoritate în parlamentul Suediei pentru aderarea la NATO. Cel mai bun lucru pentru Suedia și pentru populația suedeză este să se alăture NATO”, a declarat prim-ministrul Magdalena Andersson, în urma unei dezbateri despre politica de securitate din parlament.

De ce nu a aderat Suedia până acum la NATO?

Decizia Suediei de a nu aderara la NATO a fost una ideologică. Politica sa externă postbelică s-a concentrat pe dialogul multilateral și pe dezarmarea nucleară și s-a văzut de mult timp ca un mediator pe scena internațională, eliminând armata după încheierea Războiului Rece.

Dar după ce Rusia a anexat Crimeea în 2014, Suedia a reintrodus recrutarea și a majorat bugetul pentru apărare, dar mulți politicieni de stânga din țară au rămas sceptici față de agenda NATO condusă de SUA și susțin că apartenența la alianță nu va face decât să crească tensiunile în regiune.

Invadarea Ucrainei, pe care Rusia o numește „operațiune militară specială”, a evidențiat vulnerabilitățile Suediei și Finlandei, în ciuda cooperării lor strânse cu NATO în ultimii ani. Cu toate acestea, premierul Suediei a precizat că nu vrea baze militare permanente NATO sau arme nucleare pe teritoriul său.

Turcia nu susține aderarea celor două țări

Dar un obstacol a apărut chiar înainte ca cererile celor două țări să ajungă la sediul NATO de la Bruxelles. Turcia a spus că nu sprijină adererea Finlandei și Suediei, invocând în principal istoria lor de a găzdui membri ai grupărilor militante kurde. Mai mult, președintele Tayyip Erdogan a numit țările scandinave „pensiuni pentru organizațiile teroriste”.

Turcia a spus că dorește ca țările nordice să nu mai sprijine militanții kurzi de pe teritoriul lor și să ridice interdicțiile privind vânzarea unor arme către Ankara.

Ministrul Apărării din Suedia Peter Hultqvist a declarat că țara sa  va începe discuții diplomatice cu Turcia pentru a încerca să depășească obiecțiile Ankarei la planul de aderare la NATO.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...