33 de voievozi ai Târgoviștei – Vlad Dracul, ultimul cavaler al Evului Mediu (II)

Daniela Alexandru 20.02.2023, 17:32
33 de voievozi ai Târgoviștei – Vlad Dracul, ultimul cavaler al Evului Mediu (II)

Vlad Dracul este considerat unul dintre domnitorii de seamă ai Țării Românești, pentru că încearcă să-ți mențină țara liberă și o face prin mijloace ce depășeau mentalitățile timpului său. Face parte din Ordinul Dragonului, unul dintre cele mai importante ordine cavalerești din Europa la acel moment datorită faptului că scopul său era acela de a proteja catolicismul occidental de fracțiunile eretice, dar și de a forma un nucleu antiotoman.

Ordinul Dragonului

Luptele dintre europeni și turci au fost, de-a lungul istoriei, cele care au împărțit supremația între imperii. Sigismund de Luxemburg și soția sa Barbara înființează Ordinul Dragonului în 1408, cu scopul de a proteja catolicismul de luptele din interior, dar și de a forma un scut antiotoman.

„Regele Sigismund nu uitase două lucruri: ruşinoasa înfrângere suferită de cavalerii creştini la Nicopole, în 1396, în urma căreia sultanul Baiazid îşi consolidează rapid cuceririle balcanice şi din vecinătatea Ungariei; pericolul extraordinar de mare al expansiunii turceşti, care amenința în primul rând Ungaria şi care pentru a fi oprit nu avea decât un singur opozant: Mircea cel Bătrân şi armata sa, un domn pe care regele maghiar a înţeles că trebuie să-l susţină şi să nu-l preseze cu pretenţiile sale.” arată Gabriela Nițulescu în lucrarea Basarabii de Târgoviște.

Vlad Dracul a fost unul dintre cei mai mari domnitori ai Tarii Romanesti
Vlad Dracul a fost unul dintre cei mai mari domnitori ai Tarii Romanesti

Vlad Dracul salvează de la distrugere orașele Sebeș și Câlnic

Deși încearcă prin mai multe metode să păstreze libertatea țării, domnul Vlad Dracul nu are de ales și i se închină sultanului Murad al II-lea. De altfel, Vlad Dracul va domni într-o perioadă de mari frământări geo-politice, mai ales că moartea lui Sigismund de Luxemburg din 1437 va slăbi frontul antiotoman, iar în 1438 sultanul va declanșa o expediție militară în Transilvania.

Vlad Dracul, prin calitățile sale de diplomat, va salva de la distrugere cetățile Sebeșului și Câlnic, iar pentru Sighișoara și Mediaș obține ca devastările să aibă loc doar în afara zidurilor. Rolul de mediator îi aduce însă lui Vlad Dracul neîncrederea turcilor, astfel că la întoarcerea spre Dunăre otomanii pradă și Țara Românească.

Citește și S-a aflat cum trăia, de fapt, Vlad Țepeș. Descoperirea cercetătorilor despre misteriosul Dracula, detaliul care le-a atras atenția!

Cum moare domnitorul?

Vlad Dracul este ucis împreună cu fiul său Mircea. Unii istorici spun că boierii din Târgoviște l-ar fi îngropat de viu, iar fiul său Vlad Țepeș nu va uita acest lucru și se va răzbuna imediat ce ajunge pe tronul Țării Românești.

Citește și 33 de voievozi ai Târgoviștei – Vlad Dracul, ultimul cavaler al Evului Mediu (I)!

Oase refuză în continuare să reia prietenia ruptă cu CRBL
Urmăriți Impact.ro și pe