Basarab cel Bătrân Laiotă va conduce Țara Românească din 1473 până în 1477, cu multe întreruperi. De fapt, domniile sale sunt extrem de scurte, uneori însumând doar câteva luni. Despre Basarab Laiotă unele izvoare spun că l-ar fi ucis pe Vlad Țepeș, dar nu se știe nimic sigur. Faptul cert este că Laiotă și Țepeș au o perioadă de trei ani în care alternează la putere, la un moment dat intervenind pe tronul Țării Românești și fratele lui Vlad, Radu cel Frumos, susținut de turci.
Basarab, fiul lui Danciu, unul dintre fiii lui Dan al II-lea, va fi poreclit „Laiot”, adică „Cel Negru”. Ulterior i se va aduga și numele „cel Bătrân” pentru a se deosebi de vărul său care îi va și lua tronul, Laiotă Basarab cel Tânăr.
Basarab cel Bătrîn Laiotă va fi susținut de Ștefan cel Mare la tronul Țării Românești, așa că cel din urmă îl va impune ca domnitor în locul lui Radu cel Frumos, care crescuse și fusese educat de otomani, de trei ori. Cu toate acestea, Laiotă cel Bătrân nu va putea să rămână loial lui Ștefan cel Mare, astfel că în 1475 va cere ajutorul turcilor pentru a fi din nou înscăunat. Văzând acestea, Ștefan cel Mare îl convinge pe domnitorul transilvănean Matei Corvin să susțină revenirea pe tron a lui Vlad Țepeș, iar Basarab Laiotă este din nou înlăturat.
Unii istorici spun că Basarab Laiotă nu ar fi domnit de la Târgoviște, însă el emite de aici două documente care infirmă acest lucru. Este vorba despre un privilegiu de negoț dat brașovenilor, în 11 iulie 1475, prin care se oblige să îi anunțe pe brașoveni dacă vin turcii. Acest lucru confirmă, că cel puțin temporar, Basarab cel Bătrîn Laiotă a folosit Târgoviștea ca reședință domnească, probabil în paralel cu
reședința de la București. Totuși, după ce este sprijinit de turci să revină pe tron, Basarab Laiotă se va muta la Florești, în Ilfov.
În 1477, când deja Basarab cel Bătrân Laiotă nu mai era domn, pleacă în Transilvania, la Făgăraș și apoi la Sibiu, unde primește funcția de comandant al părții de sud a Transilvaniei, rol ocupat și de Vlad Dracul și de fiul său Țepeș la vremea lor.
Încearcă să revină pe tron răpind-o pe soția lui Basarab cel Tânăr Țepeluș, dar fără succes. Va muri în 1480 și, potrivit lui Nicolae Iorga, este înmormântat în biserica Sfântul Nicolae de la Scheii Brașovului.