SPECIAL

33 de domnitori târgovișteni – Vladislav al II-lea, împărțit între maghiari și turci, sfârșește de mâna lui Vlad Țepeș

Daniela Alexandru 25.02.2023, 15:55
33 de domnitori târgovișteni – Vladislav al II-lea, împărțit între maghiari și turci, sfârșește de mâna lui Vlad Țepeș

Domniile Țării Românești au fost foarte întortocheate, astfel că până și istoricii se contrazic uneori. Vremurile tulburi, în care domnitorii trebuiau să guverneze au făcut ca documentele să fie deseori contestate de fapte și invers. Vladislav al II-lea, următorul domn al Țării Românești din punct de vedere cronologic, a domnit între 1447 și 1456. Se spune că emite la Târgoviște 23 de documente, însă două dintre acestea sunt considerate îndoielnice. Prin unele dintre cele 23 de acte „în 1450 întăreşte Mănăstirii Cozia o moară lângă Târgovişte şi un loc de chilie”.

Fiul lui Dan al II-lea

Vladislav al II-lea este fiul cel mai mare al unui alt domnitor, despre care am vorbit deja, Dan al II-lea. Vladislav al II-lea vine la domnie sub protecția lui Iancu de Hunedoara, însă între timp relațiile cu acesta se vor deteriora din cauză că domnitorul se arată a fi supus Porții. Astfel că voievodul trănsilvănean confiscă feudele Amlaș și Făgăraș ca replică a expediției domnului muntean  în sudul Transilvaniei.

Cu toate acestea Iancu de Hunedoara obține, prin Tratatul de Pace de la Adrianopol, pentru Țara Românească autonomia, cu condiția ca domnitorul să plătească regulat haraciul către Poartă și să–și îndeplinească, în același timp, și obligațiile de vasalitate față de coroana Ungariei.

33 de domnitori targovisteni – Vladislav al II-lea
33 de domnitori targovisteni – Vladislav al II-lea

Își împarte loialitatea între maghiari și otomani

Astfel, se poate spune că politica externă dusă de voievodul Vladislav al II-lea încearcă să mențină echilibrul dintre cele două mari puteri imperiale – maghiară și otomană. Totuși faptul că i se promisese că nu va fi schimbat de pe tron, nu ii oferea nicio garanție, unul dintre puținele puncta favorabile fiind clauza că la eventuala moarte a domnului în interval de 3 ani, nu se putea pune altul afară de cel voit de adunarea nobililor.

Vladislav al II-lea este ucis de Vlad Țepeș, cel care îi va lua tronul, Țepeș fiind sprijinit de Iancu de Hunedoara, dar și de boierii din țară. Este înmormântat la Mănăstirea Dealu, de lângă Târgoviște, iar pe lespedea din piatră stau inscripționate următoarele:

„A răposat lo Vladislav voievod in anul 6963 (1455-n.n. de fapt este 1456), luna august 20 de zile; şi s-a făcut această piatră în zilele lui lo Neagoe voievod, au făcut-o Barbul banul şi Pârvul vornicul şi cu fraţii lor, fiii lui Neagoe din Craiova căci Vladislav voievod i-a făcut boieri”.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe