SPECIAL

308 ani de la moartea lui Constantin Brâncoveanu. Turcii îl numeau „Prințul aurului”

Daniela Alexandru 15.08.2022, 15:56
308 ani de la moartea lui Constantin Brâncoveanu. Turcii îl numeau „Prințul aurului”

În ziua de mare sărbătoare creștină, de Sfânta Mărie mare, domnitorul Constantin Brâncoveanu va fi ucis, împreună cu cei patru fii ai săi și cu ginerele său, la Constantinopol, după luni întregi de închisoare, într-una dintre cele mai teribile temnițe otomane, Închisoarea celor șapte turnuri.

308 ani de la moartea lui Constantin Brâncoveanu

Invidia, bogățiile strânse și demnitatea domnitorului le-au adus sfârșitul Brâncovenilor. După o domnie de 26 de ani, în care domnitorul a dat luptele pentru liniștea țării și pentru acest lucru plătea turcilor tribut consistent. Tocmai de aceea otomanii l-au numit „Prințul aurului”, doar că boierii care îl invidiau pentru bogățiile sale și voiau să pună unul de-al lor la conducere, îl vorbesc de rău la Poartă și turcii încep să își dorească bogățiile domnitorului muntean.

Astfel, la 25 martie 1714, vine de la Constantinopol solul sultanului, care aduce familiei Brâncoveanu firmanul de mazilie. Atunci domnitorul, împreună cu doamna Maria, cei patru fii, patru gineri şi una din nurori, Anica a lui Constantin cu fiul ei, de 7 luni, sunt duși la Constantinopol și după un drum de săptămâni întregi sunt aruncați în temniță, deși domnitorul era sigur că va fi dus într-unul dintre palate.

Constantin Brâncoveanu a fost torturat pentru ca turcii să afle unde își ține averea

Brâncoveanu a aflat pe propria piele ce naște dorința de avuție și invidia pentru că timp de luni de zile este torturat, uneori alături de fii săi și sub ochii soției sale, doamna Maria, prin metode de o cruzime nemaiîntâlnită, totul în încercarea de a afla unde ține domnitorul bogățiile strânse în toți acești ani de domnie, deși mare parte din bani le reveniseră tot turcilor, prin taxele plătite. Astfel, voievodul a fost torturat cu un cerc de fier încins pus la cap, a fost ars cu fierul înroșit pe piept, a fost tăiat la mâini și la picioare, suportând cele mai grele chinuri și oricâte ar fi mărturisit, turcii voiau și mai mult, crezând că domnitorul ascunde bogății și mai multe.

După luni întregi de chinuri, în ziua în care ar fi trebuit să împlinească 60 de ani și în ziua în care creștinii sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului, Constantin Brâncoveanu este decapitat în piața publică alături de fii săi și de ginerele Văcărescu, al cărui cap a căzut primul. Sultanul invitase ambasadorii din Veneţia, Franţa, Anglia, Imperiul Habsburgic şi Rusia pentru a lua parte la execuție și pentru a-și arăta bună-voința le propune Brâncovenilor să treacă la mahomedanism, însă credința și demnitatea domnitorului l-a împiedicat să își trădeze neamul. După ce sunt toți uciși, trupurile le sunt aruncate în Bosfor.

Urmăriți Impact.ro și pe