3 rețete de salate de post cu cartofi. Sunt sățioase și se prepară rapid

Emanuela Pană 23.04.2024, 15:46

În perioada Postului Mare, când credincioșii scot din alimentație produsele de origine animală, cartofii devin un aliat de nădejde în bucătărie, oferind nu doar sațietate, ci și o gamă largă de beneficii pentru sănătate. Iată 3 rețete de salate de post cu cartofi, extrem de gustoase și incredibil de ușor de preparat. 

Beneficiile consumului de cartofi

Ne aflăm în Postul Mare, cel mai lung și mai aspru post de peste an, care se va încheia sâmbătă, 4 mai. Până atunci, gospodinele continuă să pregătească bucate de post care, dacă sunt preparate cum trebuie, pot fi cel puțin la fel de gustoase ca cele cu carne.  

În perioadele de post, cartofii devin un ingredient de bază în bucătărie, datorită versatilității lor. Pe lângă faptul că sunt sățioși și accesibili, cartofii sunt și foarte benefici pentru sănătate. Sunt o sursă bogată de vitamine (C și B6), minerale (potasiu, magneziu), fibre și antioxidanți, care contribuie la sănătatea inimii, reglarea glicemiei și îmbunătățirea digestiei. 

În plus, adaptabilitatea lor in diverse rețete le permite să fie vedetele multor preparate de post, de la simplele piureuri la salate complexe și gustoase. În continuare, îți vom prezenta trei rețete delicioase de salate de post cu cartofi, perfecte pentru o cină sau un prânz în familie. 

Citește și: Rețete de post cu cartofi dulci. 4 idei de preparate gustoase

3 rețete de salate de post cu cartofi 

Fie că le servești ca fel principal sau ca garnitură, aceste rețete adaugă varietate și gust meselor tale de post. În plus, după cum vei putea observa, se fac extrem de ușor, din ingrediente pe care le avem cu toții la îndemână. 

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Salată de cartofi cu măsline și ceapă roșie 

Ingrediente: 

  • 500 gr de cartofi; 
  • 100 gr de măsline negre fără sâmburi; 
  • 1 ceapă roșie medie; 
  • 2 linguri de oțet balsamic; 
  • 4 linguri de ulei de măsline extravirgin; 
  • sare și piper după gust; 
  • pătrunjel proaspăt. 

Mod de preparare:  

  • Spală cartofii și fierbe-i în coajă până când sunt ușor de înțepat cu furculița, apoi lasă-i să se răcească; 
  • După ce s-au răcit, curăță-i de coajă și taie-i în cuburi de mărime medie. Taie ceapa roșie în felii subțiri și adaug-o peste cartofi; 
  • Adaugă măslinele și amestecă ușor. Într-un bol mic, combină oțetul balsamic cu uleiul de măsline, sarea și piperul; 
  • Amestecă bine și toarnă peste salată; 
  • Amestecă ușor toate ingredientele și lasă salata la frigider pentru cel puțin o oră înainte de servire; 
  • Când servești, adaugă pătrunjel proaspăt tăiat. 

3 rețete de salate de post cu cartofi: Salată de cartofi cu ardei 

Ingrediente: 

  • 500 gr de cartofi; 
  • 1 ardei roșu; 
  • 1 ardei galben; 
  • 2 linguri de muștar de Dijon; 
  • 1 lingură de zeamă de lămâie; 
  • 3 linguri de ulei de măsline; 
  • sare și piper după gust. 

Mod de preparare: 

  • Fierbe cartofii în coajă, apoi lasă-i să se răcească, curăță-i și taie-i în cuburi; 
  • Taie ardeii în fâșii subțiri; 
  • Într-un bol mare, combină cartofii și ardeii; 
  • Pentru dressing, amestecă muștarul cu zeama de lămâie, uleiul de măsline, sarea și piperul; 
  • Toarnă dressingul peste salată și amestecă bine; 
  • Lasă salata la frigider înainte de servire, astfel încât aromele să se îmbine.  

Vezi și: Cartofi țărănești, rețeta de post. E sănătoasă și extrem de hrănitoare

Salată de cartofi cu năut și coriandru

Ingrediente:

  • 500 gr de cartofi; 
  • 200 gr de năut la conservă, scurs și clătit; 
  • 1 legătură de coriandru proaspăt, tocat mărunt; 
  • 1 ardei roșu, tocat mărunt; 
  • 3 linguri de ulei de măsline extravirgin; 
  • 1 lingură de zeamă de lămâie; 
  • 1 cățel de usturoi, zdrobit; 
  • sare și piper negru după gust. 

Mod de preparare: 

  • Fierbe cartofii în coajă până când sunt fragezi, apoi lasă-i să se răcească, decojește-i și taie-i în cuburi; 
  • Într-un bol mare, adaugă cartofii, năutul și ardeiul roșu; 
  • Într-un bol mic, amestecă uleiul de măsline, zeama de lămâie, usturoiul zdrobit, sarea și piperul; 
  • Toarnă dressingul peste cartofi și amestecă bine pentru a acoperi uniform ingredientele cu sos; 
  • Adaugă coriandrul tocat și amestecă ușor. 

Poftă bună! 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...