Usturoiul este unul dintre cele mai folosite ingrediente pentru rețete delicioase, preparare în mii de feluri. Pe lângă faptul că oferă un gust plăcut, usturoiul are și numeroase beneficii.
Ingrediente
– 3 linguri ulei de măsline
– o ceapă tocată fin
– 5 căței usturoi
– 500 g creveți întregi
– 150 ml vin alb sec
– o mâna de pătrunjel
– o lămâie
– sare, piper negru
– fulgi de piper roșu.
Mai întâi spălăm crevețîi și ii punem la scurs, într-o sită încăpătoare.
Încălzim uleiul în tigaie, la flacăra medie și adăugăm ceapă, fulgii de piper roșu și lăsăm să se caleașcă timp de 1 minut.
Adăugăm usturoiul și prăjim până toate ingredientele capătă o culoare gălbuie.
Mai apoi punem creveții și adăugăm condimentele. Îi sotam timp de 3 minute până capătă o culoare rozalie.
La final adăugăm vin și pătrunjel.
Așteptăm să se evapore tot vinul și mai lăsăm să se rumeneasca puțîn în tigaie.
Se servește cu lămâie pentru decor sau suc de lămâie stropit peste preparat.
Ingrediente
– 1 kg carne de pui;
– 2 cepe medii;
– 150 g roşii decojite în suc de roşii;
– 4-5 căţei de usturoi;
– 1 frunză de dafin;
– 1-2 linguri oţet din vin;
– ulei, sare și piper după gust;
1. Pentru ostropel de pui, carnea se taie bucăţi potrivit de mari.
Apoi se lasă la scurs să se usuce şi se pun la prăjit într-o tigaie încinsă, cu ulei.
Între timp, toacă ceapa, usturoiul și, separat, roșiile în cubulețe.
2. Ostropelul de pui începe să prindă gust. Adaugă ceapa tocată şi un praf de sare, iar după ce s-a călit numai puţin ceapa, se stinge cu puţină apă.
Se lasă să fiarbă înăbuşit, până se pătrunde carnea şi ceapa se înmoaie.
Pune apoi roşiile tăiate cubuleţe, sucul de roşii, usturoiul tăiat mărunt, frunza de dafin şi o jumătate de ceşcuţă de apă în care s-a diluat oţetul. Potriveşte la gust cu sare şi piper.
3. Ostropelul de pui se acoperă şi se lasă să fiarbă înăbuşit, până ce carnea se înmoaie şi sosul scade şi se leagă puţin.
Ingrediente
– Usturoi (8 bucăți)
– ceapă
– o țelină nu prea mare (are aroma puternică)
– câteva fire de cimbrișor
– cartofi, pentru o compoziție cremoasă
Piperul, uleiul de cânepă (puteți folosi orice ulei extravirgin) și roșiile uscate sunt podoabele acestei supe.
Se fierb , cartofii și țelina iar usturoiulse pune în oală abia după ce cartofii au fost fierți bine.
Se fierbe usturoiul doar 5-6 minute. În oală se pun și firele de cimbrișor, să fiarbă odată cu legumele. Și puțină sare în apă (important).
Smântâna dulce e opțională dar ajută. E bine să o temperați înainte, cu cremă din oală. La final, puteți presăra peste supă, câteva roșii uscate, pentru aspect.
Usturoiul te scapă de guturai, gripă, bronşită, astm, boli reumatice, afecţiuni digestive, tuse, febră, gastrită, diabet, infecţii bacteriene, colesterol mărit sau probleme ale ritmului cardiac.
Alimentul crud zdrobit sau tăiat conţine multă alicină, cu puternică acţiune antibacteriană.
Usturoiul gătit sau cel din care a fost îndepărtat mirosul nu conţine o cantitate semnificativă de alicină.
Usturoiul crud, tăiat sau pisat este cel mai eficient ca antibiotic.