3 lucruri esențiale pe care trebuie să le ai în vedere, dacă te prinde cutremurul afară. Mesaj important de la specialiști

Raluca Juncu 31.01.2020, 13:53
3 lucruri esențiale pe care trebuie să le ai în vedere, dacă te prinde cutremurul afară. Mesaj important de la specialiști

Un cutremur cu magnitudinea de 5.2 pe scara Richter s-a produs în noaptea de joi spre vineri, în jurul orei 03:26. Seismul s-a produs la adâncimea de 121 de kilometri, în Vrancea, dar s-a resimțit puternic în mai multe orașe din țară, printre care Bacău, Brăila, dar și în Capitală. A fost cel mai puernic cutremur din ultimele 15 luni care s-a produs pe teritoriul românesc. Dat fiind faptul că s-au înregistrat câteva apeluri la 112, pentru atacuri de panică, iată ce recomandă specialiștii că trebuie să faci în eventualitatea unui cutremur.

Ce trebuie să faci în caz de cutremur?

Potrivit Ghidului Cetățeanului pentru Situații de Urgență, realizat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență (IGSU), există câteva aspecte importante de care trebuie să ții seama atunci când un cutremur are loc.

  1. Nu are importanţă unde vă aflaţi în momentul producerii cutremurului. Adăpostiţi-vă imediat într-un loc sigur şi rămâneţi calm pană la încetarea cutremurului.
  2. Dacă sunteţi pe un hol, aşezaţi-vă în poziţie ghemuit lângă un perete interior. Protejaţi-vă capul şi faţa. Dacă sunteți în autoturism, rămâneţi acolo. După încetarea cutremurului, nu ieşiţi din vehicul dacă au căzut în jur cabluri electrice. În acest caz, aşteptaţi forţele de intervenţie.
  3. Îndepărtaţi-vă de ferestre, geamuri, oglinzi, biblioteci, mobile înalte, aparate de iluminat. Nu utilizaţi liftul. Dacă sunteţi în lift în timpul producerii cutremurului, apăsaţi butonul de urgenţă. Cand liftul se opreşte, ieşiţi cât mai repede posibil din lift şi adăpostiţi-vă într-un loc sigur.

Cutremurele de pământ pot fi înfricoșătoare în măsura în care ne pierdem calmul și nu mai știm cum să reacționăm. De aceea, specialiștii fac apel la calm, atât în timpul producerii cutremurului, cât și după ce mișcarea plăcilor tectonice încetează.

Speciliștii fac apel în primul rând la calm, în timpul, dar și după producerea unui seism. Foto: Pixabay
Speciliștii fac apel în primul rând la calm, în timpul, dar și după producerea unui seism. Foto: Pixabay

Reprezetanții IGSU recomandă ca după cutremur să liniștim persoanele speriate, prioritate având copiii. Apoi se vor face verificări către ceilalți oameni pentru a se vedea dacă cineva a fost rănit și dacă necesită acordarea de prim ajutor, în eventualitatea în care se cunosc procedurile.

Urmăriți Impact.ro și pe