SPECIAL

23 august, ziua în care România s-a retras din alianța cu Hitler. Cum au ascuns comuniștii adevărul despre Regele Mihai

Beatrice Dumitru 23.08.2022, 12:33
23 august, ziua în care România s-a retras din alianța cu Hitler. Cum au ascuns comuniștii adevărul despre Regele Mihai

Ziua de 23 august este una exterem de importantă pentru istoria România, care a întors armele în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi s-a alăturat Naţiunilor Unite. Armata română intrase în război în iunie 1941, într-o alianță cu Germania nazistă, în vederea reîntregirii teritoriului său, și începuse o campanie dramatică împotriva Uniunii Sovietice.

Ziua de 23 august 1944, sfârșitul Mareșalului Antonescu

Pe 20 august 1944, trupele sovietice au început un atac de amploare pe linia Iași-Chișinău și au spart rezistenșa româno-germană. În acest context, pe 23 august, Mareșalul Antonescu. cel care conducea armata română, a intrat în audiență la regele Mihai, care i-a cerut să rupă alianța cu Germania. Dar Ion Antonescu nu era de acord cu acest lucru pentru că se temea că România va fi ocupată de Uniunea Sovietică.

Pe de altă parte, regele Mihai susținea că interesul României cerea ruperea alianței cu Germania lui Adolf Hitler și a ordonat arestarea Mareșalului Antonescu. După câteva zile, acesta a fost dat pe mâna sovieticilor care intrase în București, iar în iunie 1946 a fost judecat și executat.

23 august, ziua în care România s-a retras din alianța cu Hitler. Cum au ascuns comuniștii adevărul despre Regele Mihai
23 august 1989, ultima defilare de Ziua Naționala la care a participat Nicolae Ceaușescu. Sursa foto: Agerpres

23 august, o zi controversată

Ziua de 23 august 1944 este considerată de mulți una destul de controversată, fiind folosită politic. Vreme de 41, între 1948-1989, a fost Ziua Națională a României sub regim comunist, dar a avut mai multe semnificații.

La sfârşitul anilor ’80, la 23 august, poporul român sărbătorea de-a dreptul o revoluţie şi anume „victoria revoluţiei de eliberare socială şi naţională, antifascistă şi antiimperialistă, care a dus la răsturnarea dictaturii militaro-fasciste în ţara noastră, la înlăturarea dominaţiei imperialiste şi a deschis calea marilor transformări economico-sociale şi a construcţiei socialismului în România”, după cum spunea Nicolae Ceaușescu pe 23 august 1989, într-un interviu pentru „Pravda”.

Primul guvern comunist, cel condus de Petru Groza, a fost singurul care a sărbătorit 23 august și i-a menţionat pe Regele Mihai, pe liderii democraţi ai ţării, pe cei doi comunişti implicaţi, avocatul Lucreţiu Pătrăşcanu şi ofiţerul dezertor, devenit agent NKVD, Emil Bodnăraş.

Dar decizia regelui Mihai de a întoarce armele împotriva Germaniei naziste, înainte de intrarea Armatei Roşii în Bucureşti, nu a fost pe placul comuniştilor.

Imediat au venit Pătrășcanu cu Bodnăraș, iar Pătrășcanu cum a intrat pe ușă a venit direct la mine și s-a uitat în ochii mei şi a zis: „Ce-ați făcut? Ne-ați nenorocit!” Textual! Noi am rămas toți cu gura căscată. Cum adică „Ne-aţi nenorocit!” când făceau parte din toată chestia asta?”, a povestit Regele Mihai într-o discuție cu istoricul Stelian Tănase, preluat de Digi24.

Regele Mihai, forțat să abdice

Personajul principal al zilei de 23 august, regele Mihai, a lipsit la prima aniversare a evenimentului pentru că se afla în grevă, în timp ce ultimul 23 august al României regale a avut loc în 1947, anul în care partidele democratice au fost interzise de un guvern comunist.

La 30 decembrie 1947, regele Mihai a fost forţat să abdice, iar comuniştii au declarat Republica Populară Română. Regele a povestit că 1.000 de tineri riscau să fie omorâți dacă nu semna documentul pus în față de comuniști, în fața căruia nu a avut niciun răspuns. La doi ani după încheierea războiului, monarhul rămăsese ultimul bastion al legăturilor României cu Occidentul și cultura democratică.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...