21 ani de la momentul care a schimbat lumea. Cine erau românii care au pierit în atentatele din 11 septembrie 2001

Beatrice Dumitru 11.09.2022, 11:07
21 ani de la momentul care a  schimbat lumea. Cine erau românii care au pierit în atentatele din 11 septembrie 2001

Pe 11 septembrie SUA comemorează 21 de ani de la cea mai neagră zi din istoria modernă a țării, după ce America a devenit ținta teroriștilor Al-Qaeda. În această zi au avut loc cele mai sângeroase atacuri teroriste asupra turnurilor gemene de la World Trade Center și a clădirii Pentagonului.

Atentatele care au schimbat lumea

Pe 11 septembrie 2001, 19 teroriști ai gruparii extremiste islamice Al-Qaeda au deturnat patru avioane și au efectuat atacuri sinucigașe împotriva țintelor din Statele Unite. Două dintre avioane au fost deturnate în turnurile gemene ale World Trade Center din New York, un al treilea avion a lovit clădirea Pentagonului, în timp ce al patrulea avion s-a prăbușit pe un câmp din Shanksville, Pennsylvania.

Aproape 3.000 de oameni au fost uciși în timpul atentatelor teroriste din 11 septembrie, care au declanșat inițiative majore ale SUA de combatere a terorismului, au definit președinția lui George W. Bush și au schimbat întreaga lume.

11 ani de la momentul care a schimbat lumea. Cine erau românii care au pierit în atentatele din 11 septembrie 2001
Aproape 3.000 de oameni au murit în atacurile din 11 septembrie 2001.

Filmul evenimentelor

Pe 11 septembrie 2001, la ora locală 8:45, într-o dimineață senină de marți, un Boeing 767 de la American Airlines încărcat cu 20.000 de litri de combustibil pentru avioane s-a prăbușit peste turnul de nord al World Trade Center, din New York City.

La ora 09:03, zborul United Airlines numărul 175 a lovit turnul de sud al World Trade Center, avionul pătrunzând la etajul 60 al clădirii.

La ora 09:37, un alt grup de teroriști a deturnat al treilea avion care s-a prăbușit peste clădirea Pentagonului. Combustibilul a provocat un infern care a dus la prăbușirea unei părți din clădirea gigantică din beton, care este sediul Departamentului de Apărare al SUA. În total, 125 de militari și civili au fost uciși aici, împreună cu cele 64 de persoane aflate la bordul avionului de linie.

După numai opt minute, la ora 09:45, Casa Albă și Capitoliul au fost evacuate.

Turnul de sud al World Trade Center s-a prăbușit la ora locală 09:59, după ce a ars timp de 56 de minute într-un incendiu din cauza impactului cu avionul.

La ora 10:03 al patrulea,  cu destinația California, a fost deturnat la aproximativ 40 de minute după ce a părăsit Aeroportul Internațional Newark Liberty din New Jersey, dar s-a prăbușit pe un câmp din Pennsylvania.

Turnul de nord s-a prăbuşit la ora locală 10:28, după ce a ars timp de aproximativ o oră și jumătate.

Cine sunt românii care au murit în atentatele din 11 septembrie 2001

Cinci cetățeni americani de origine română au murit în acea zi tragică pentru întreaga lume. Aceștia sunt: Eugen Gabriel Lazăr, Corina şi Alexandru Liviu Stan (soț și soție), Joshua Poptean și Ana Fosteris.

Eugen Gabriel Lazăr (27 ani) emigrase în New York în anul 1985, împreună cu familia sa. El absolvise Summa Cum Laude Universitatea Coper Union din statul New York, obținând titlul de inginer și lucra ca programator la o firmă de software care avea sediul într-unul din Turnurile Gemene. În momentul atacului, Eugen se afla în biroul său de la etajul 103.

Corina (31 de ani) si Alexandru Liviu Stan (34 de ani) ajunseseră în Statele Unite în anul 1995, prin programul „Loteria Vizelor” și un an mai târziu s-au căsătorit. Ei lucrau la compania americană Cantor Fitzgerald. Chiar cu putin timp înaintea atentatului își reînnoiseră jurămintele, după care au plecat într-o vacanță, potrivit Gândul.

Joshua Poptean (37 de ani) plecase din România la vârsta de 17 ani, alături de familia ss. Înainte de a se muta în statul New York, a locuit în Portland, Oregon. Joshua fusese taximetrist, apoi a învățat tâmplărie și devenise coordonator de proiect al firmei de construcții Bronx Builders. La momentul atacurilor se afla în clădirea World Trade Center pentru o întâlnire cu niște posibili clienți.

Ana Fosteris (58 de ani) lucra ca agent de asigurări la compania Aon Corp și, potrivit unui interviu luat soțului său, Michael, de postul de televiziune News 12 Long Island, ea „considera New York-ul drept cel mai grozav loc din lume”. Cei doi se cunoscuseră în România și erau căsătoriți de aproximativ treizeci de ani.

Osama bin Laden, considerat vinovat pentru atacurile teroriste

Deturnatorii erau teroriști islamici din Arabia Saudită și din alte câteva națiuni arabe și au fost finanțați de organizația teroristă Al-Qaeda a fugarului Osama bin Laden. Se presupune că aceștia au acționat din răzbunare pentru sprijinul Americii pentru Israel, pentru implicarea în Războiul din Golful Persic și pentru prezența sa militară în Orientul Mijlociu.

Osama bin Laden a fost considerat de SUA pricipalul vinovat pentru atacurile de la 11 septembrie 2001. El a a devenit ținta numărul unu a SUA, care l-au vânat ani întregi, până pe 2 mai 2011, când a fost uscis în zorii zilei, la câteva sute de kilometri de Islamabad, de o trupă specială de comando americană. Cadavrul lui a fost aruncat într-un loc din Marea Arabiei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...