2000 de lei în plus la salariu pe lună pentru această categorie de români. Proiectul PSD a trecut de Senat. Ce urmează acum

Iancu Andreea 22.09.2020, 08:58
2000 de lei în plus la salariu pe lună pentru această categorie de români. Proiectul PSD a trecut de Senat. Ce urmează acum

O veste bună pentru o parte dintre români vine din partea senatorilor, după ce aceștia au aprobat un proiect propus de către membrii PSD. Astfel, o categorie de cetățeni ar putea primi 2000 de lei în plus la salariu. Urmează ca decizia să fie luată zilele următoare de către Camera Deputaților.

Cine sunt beneficiarii proiectului inițiat de PSD

Luni, 21 septembrie, Senatul României a adoptat o propunere legislativă importantă pentru români. Potrivit proiectului unora membrii PSD, în perioada stării de urgență și de alertă se vor acorda stimulente de risc cadrelor didactice din învățământul preuniversitar și universitar. Astfel, cadrele didactice ar putea primi 2000 de lei pe lună, în timp ce personalul auxiliar și nedidactic câte 1500 de lei în plus la salariu.

Propunerea legislativă a fost inițiată de către parlamentarii PSD Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, Alfred Simonis, Robert Cazanciuc şi Radu Preda, ca urmare a riscului la care se expun profesorii și nu numai în contextul răspândirii noului coronavirus. Decizia din Senat a trecut cu 85 de voturi pentru, 25 împotrivă și 13 abțineri.

„Cadrele didactice şi personalul didactic auxiliar şi cel nedidactic din învăţământul preuniversitar şi universitar de stat, din învăţământul particular acreditat şi din unităţile de învăţământ preuniversitar înfiinţate în structura instituţiilor de învăţământ superior vor primi un stimulent de risc în cuantum de 2.000 lei lunar, respectiv de 1.500 lei lunar, acordat pe toată durata stării de alertă şi a stării de urgenţă pentru implicarea şi expunerea în faţa riscului răspândirii coronavirusului”, prevede propunerea legislativă a celor de la PSD.

Senatul României a votat proiectul PSD privind sporul Covid pentru cadre didactice
Senatul României a votat proiectul PSD privind sporul Covid pentru cadre didactice

Când va putea beneficia personalul din învățământ de 2000 de lei în plus la salariu

După intrarea în vigoare a legii, în termen de 15 zile Guvernul va emite normele de aplicare ale legii. Totodată, este de reținut faptul că, potrivit propunerii, stimulentul de risc nu va fi cuprins în baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale. Suma de care vor beneficia profesorii nu va fi cuprinsă nici în baza de calcul a cotribuției la sănătate sau șomaj. Totuși, proiectul legislativ urmează să fie dezbătut și în Camera Deputaților, care este for decizional.

Pe de altă parte, liderul grupului PSD din Senat, Radu Preda, a motivat ideea acestei propuneri legislative apreciând efortul depus de cadrele didactice și personalul din învățământ în această perioadă.

„Am învăţat în aceste luni că solidaritatea şi respectul pot face diferenţa. Și că ei, care sunt numiţi eroii zilelor noastre pot şi trebuie să fie recompensaţi. (…) Este un ajutor pe care acești eroi îl merită. Pentru că cresc şi educă oameni, dincolo de salarii tăiate sau promisiuni nerespectate. Pentru că azi se vrea ca şcoala să fie un servitor electoral şi un (…) agent de propagandă pentru Guvernul PNL. Repet: România are nevoie de medici buni şi de profesori dedicaţi, dar şi ei, la rândul lor, au nevoie de sprijin şi de recunoştinţă. De aceea, în numele parlamentarilor PSD, le spun Mulţumim că faceţi România bine!”, a afirmat Preda.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...