200 de militari români se vor ocupa de evacuarea afganilor care au lucrat pentru statul român. Ce s-a mai decis în ședința CSAT

Badea Violeta, Camelia Moldoveanu 25.08.2021, 19:31
200 de militari români se vor ocupa de evacuarea afganilor care au lucrat pentru statul român. Ce s-a mai decis în ședința CSAT

În urma unei ședințe de miercuri, 25 august, Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a decis să trimită 200 de militari români pentru a ajuta la evacuarea și relocarea afganilor care au lucrat pentru NATO. Iată ce s-a mai hotărât!

România trimite 200 de militari pentru a ajuta la evacuarea afganilor

Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) s-au unit astăzi, 25 august, pentru a discuta despre situația din Afganistan. Aceștia au decis să trimită nu mai puțin de 200 de militari pentru a pune umărul la evacuarea şi relocarea afganilor care au lucrat cu NATO, precum și a membrilor familiilor acestora.

„Membrii CSAT au apreciat modul în care Celula interinstituțională de criză coordonată de către Ministerul Afacerilor Externe, cu sprijinul direct al Serviciului de Informații Externe, Ministerului Apărării Naționale și Serviciului Român de Informații, a gestionat atât acțiunile concrete derulate rapid și eficient, cât și comunicarea publică în timp real în ceea ce privește repatrierea a 49 de cetățeni români care au solicitat acest lucru şi efortul pentru relocarea cetățenilor afgani – colaboratori ai autorităților române şi ai organizațiilor internaţionale, studenți cu burse în România, categorii vulnerabile precum jurnaliști, activişti pentru drepturile omului, magistrați”, este precizat într-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Romania, pregatita de valul de migranti
Romania, pregatita de valul de migranti

România va sprijini proiectele care ajută la ameliorarea situației cetățenilor afgani și a refugiaților afgani

Aceasta nu este singura măsură pe care au luat-o membrii CSAT. Aceștia se vor asigura că cetățenii afgani vor fi aduși în siguranță în România.

„Evoluția situației din Afganistan este într-o continuă dinamică, iar România, în deplină coordonare cu partenerii săi internaționali, va urmări adoptarea şi implementarea celor mai bune variante de răspuns la provocările politice, de securitate și umanitare generate de această criză.

Pe termen scurt și mediu, România va continua să sprijine, inclusiv prin fonduri ale asistenței umanitare și asistenței pentru dezvoltare, proiecte care să ajute direct la ameliorarea situației cetățenilor afgani din Afganistan și a refugiaților afgani”, mai este menționat în comunicat.

România, pregătită de valul de migranți

Printre altele, CSAT subliniază că  Ministerul Afacerilor Interne va evalua urgent capacitatea de preluare a refugiaților afgani. De asemenea, România va colabora cu instituțiile europene de resort, dar și cu statele vecine care ar putea fi invadate de potențiale valurile migraționiste dinspre Afganistan.

„Este nevoie de o abordare integrată a fenomenului migraționist conex evoluțiilor din Afganistan printr-o colaborare interinstituțională eficientă.

În acest sens, în cadrul CSAT a fost decisă activarea Comitetului interministerial Coaliția Națională pentru Integrarea Refugiaților. Ministerul Afacerilor Interne va evalua urgent capacitatea de preluare a refugiaților/azilanților și posibilitatea de extindere a acesteia”, conform comunicatului transmis după ședința CSAT.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...