REPORTAJ

17 tineri din Corleone, satul sicilian leagăn al Cosa Nostra, învață să gătească în București. SPECIAL

Cristian Botez 17.09.2021, 11:18
17 tineri din Corleone, satul sicilian leagăn al Cosa Nostra, învață să gătească în București. SPECIAL

Legătură inedită între București și Corleone („inimă de leu”, în siciliană n.r.), faimoasa comună din vestul Siciliei, la 60 kilometri sud de Palermo, locul în care s-au născut cei mai cunoscuți mafioți, membri ai temutei Cosa Nostra. Fără absolut nicio legătură cu istoria mafiei italiene, 17 adolescenți, tineri, fete și băieți din frumoasa regiune siciliană, au venit, într-o experiență unică de muncă, studiu și culturală, totodată, să facă practică gastronomică în București.

17 adolescenți din satul italian cunoscut ca leagănul Cosa Nostra învață să gătească în București

Parte a unui proiect inițiat de Institutul “Don Calogero Di Vincenti”, și coordonat de directorul institutului Giuseppe Zambito și de profesorii Biagio Cutropia și Angelo Milazzo, acțiunea are deja tradiție, doar anul trecut aceasta fiind întreruptă din cauza situației sanitare mondiale.

Zece băieți și șapte fete sunt găzduiți de soții Domenico și Amalia Bellantonii, proprietarii unicului restaurant cu profil sicilian din București, undeva în zona Mătăsari. Aici, unde cei doi, ea româncă, fostă stewardesă, absolventă de „Limbi Străine” la Universitatea București, și el, bucătar vestit și premiat de guvernul local Sicilian pentru excelență în arta culinară, cei 17 sunt găzduiți pentru trei săptămâni. Fac practică în ale gastronomiei, ospătăriei și cofetăriei. Toți sunt pentru prima oară în România și, deși vin dintr-o țară eminamente turistică, au fost impresionați de ce au văzut până acum în capitala noastră, cu toate că nu au călătorit în provincie. În timpul liber, ca să începem relatarea despre acești frumoși copii cu momentele de relaxare, au vizitat, în cele câteva zile de când au sosit aici, Parcul Herăstrău (s-au plimbat cu bărcile pe lac”, îm spune repede Amalia, ”Și au fost extraordinar de încântați de experiență”). Au fost, de asemenea, la Muzeul Satului, alt loc care i-a impresionat extrem de plăcut, și, bineînțeles nu putea să lipsească acest obiectiv din ceea ce și-au propus să viziteze, s-au plimbat cât au putut prin cea de-a patra cea mai mare clădire din lume, Casa Poporului. „ Au râs cu poftă”, zice amuzată Amalia Bellantoni, „când li s-a spus că uriașa clădire albă nu e e nicidecum a poporului”.

17 adolescenti din satul italian cunoscut ca leaganul Cosa Nostra invata sa gateasca in Bucuresti
17 adolescenti din satul italian cunoscut ca leaganul Cosa Nostra invata sa gateasca in Bucuresti

”Prego conoscere i giovani e le giovane”

Ei bine, dar ce fac acești tineri aici? Și reporterul impact.ro ține neapărat să le înșire prenumele, căci s-au arătat foarte bucuroși când au aflat și când au dat ochii cu un „giornalista romeno”, care a ținut, atunci când a aflat de prezența lor în București, să facă „un intervista speciale”. Așadar „prego conoscere i giovanii e le giovanne di Corleone” (vă rog să faceți cunoștință cu tinerii și tinerele din Corleone n.r.) cu: Giuseppe, Michele, Francesca, Pietro, Federica, Sophia, Antonino, Giada, Lorenzo Pio, Soraya, Manuela, o alta Federica, Vincenzo, Francesco. Paisprezece din cei șaptesprezece. Parte din ei, iată-i și în fotografia realizată în exclusivitate pentru impact.ro.

O mențiune specială pentru Francesca (una din cele două Francesca). Are origini în România! Mama ei, Anca Vasilica, este moldoveancă născută în Iași.

De partea gastronomică este răspunzător Domenico Bellantoni, soțul Amaliei și proprietar al restaurantului care găzduiește, în București, această fază de trei săptămâni a proiectului, de studiu, muncă și, totodată, cultural. Domenico are școală înaltă în ale gătitului. Și experiență cât cuprinde în Sicilia, regione di Corleone, locul său natal.

Domenico este blând cu ținerii săi conaționali. Le explică cu răbdare de toate, ce să pună, cum să pună în bucatele pregătite. Cum să îmbunătățească o rețetă. Tot ce învață nou sau tot ce exersează din ceea ce știu deja este sută la sută sicilian. Au ei, însă, câteva rețete speciale, cu care uimesc și încântă papilar și vizual clienții care experimentează bucătăria din frumoasa insulă a Italiei.

Limba română, lecție inclusă

Amalia, în schimb, îi introduce, căci nu poate fi vorba chiar de un curs total și complet, în tainele limbii române. Copiii, care vorbesc italiana, desigur, dar care sunt născuți și crescuți în sonoritatea și melodicitatea aparte a limbii siciliene, mai exact a dialectului „strittu missimisi”, sunt încântați să învețe româna. Dar Amalia este mai riguroasă. Mai „profesoară”. Căci ea, cum am mai spus, este absolventă de „Limbi Străine” la Universitatea București, poliglotă înăscută, cunoaște la perfecție șapte limbi străine și este o fanatică a perfecțiunii lingvistice. Ceea ce le servește excelent tinerilor din Corleone, căci, nu-i așa?, se pregătesc să performeze profesional într-un domeniu care implică, prin excelență, interacțiunea cu oameni din toată lumea.

Toți cei 17 sunt extraordinar de receptivi, îi laudă Domenico și Amalia,  și dornici de a învăța tot ce li se spune, tot ce practică în bucătăria lui Domenico.

”Aaa! Sei mafioso!”

Au avut, însă, și experiențe oarecum neplăcute. Cel puțin unul din băieți. Într-una din zile, când serveau, o parte din ei, clienții de pe terasa restaurantului, unul din cei de la mese, un tânăr ca și ei, poate ceva mai mare, intrând în vorbă cu unul din practicanți, l-a întrebat de unde este. „Da Corleone, Sicilia”, a venit răspunsul. Clientul a avut o replică total neinspirată. ”Aaa! Sei mafioso?” (Ești mafiot n.r.), i-a spus adolescentului sicilian, râzând. Puștiul s-a supărat foarte tare, deși nu a arătat, dar s-a plâns Amaliei.

Trebuie spus că este total nepotrivit să-i pomenești unui locuitor al regiunilor siciliene, mai ales unuia din Corleone, de istoria mafiotă a regiunii, de faptul că Sicilia este locul de unde mafia italiană și-a întins tentaculele în toată lumea. Istorie altminteri de mare notorietate. De netăgăduit. Dar tinerii, mai ales, locuitori ai regiunii, s-au cam săturat ca toată lumea să pomenească de comuna Corleone, Sicilia, ca loc de pornire, creștere și expansiune în mai toată lumea, mai ales în America, a mafiei italiene, în mod specific, a Cosei Nostre.

Corleone și galeria marilor mafioți

Lucru greu de evitat. Căci aici s-a născut celebrul Don Vito Corleone, cel care, copil fiind a rămas orfan după ce familia sa a fost asasinată de o familie rivală. Pe Vito îl chema de fapt Vito Ciccio, dar, odată ajuns în America, trimis de unchiul său pentru ca ucigașii să-i piardă urma, a fost înregistrat de autoritățile americane sub numele locului de origine. Corleone. Istoria lui Don Vito Corleone, a familiei sale mafiote, care a ajuns extrem de puternică în Statele Unite, a fost făcută cunoscută în toată lumea prin celebra producție cinematografică „Nașul”, în regia lui Francis Ford Coppola, și grație unor actori fabuloși. Marlon Brando și Al Pacino. Tot aici s-au născut sau s-au ascuns temuți capi ai Cosei Nostra, ucigași sadici, criminali în serie, care au dominat lumea mafiei newyokeze și din New Jersey.

Comuna, deventiă oraș, Corleone a fost refugiul capilor Michele Navarra, Luciano Leggio și Bernardo Provenzano. Un alt mafiot celebru a fost Salvatore „Toto” Riina, știut sub numele „La Belva” (bestia, în siciliană nr.r) sau „Scurtul”(U Curtu). „Toto” Riina ar fi ucis, cu mâna lui 40 de oameni și ar fi ordonat uciderea altor  110.

Corleone, zonă turistică superbă

Dar, cum spuneam mai sus, cea mai mare parte a celor aproape 12.000 de locuitori, în special generațiile de vârstă medie și tinerii, vor să scape de această faimă negativă. Sunt promovate, astfel, prin toate mijloacele, și mediul on line îi ajută enorm, obiective turistice, site-uri (Corleone are istorie postantică greacă, și medievală, arabă), biserici, zone naturale de o frumusețe rară. Museo Civico Comprensoriale „Pippo Rizzo”, Palatul Provenzano, Rezervația naturală Boregata Icuzza(fost domeniu de vânătoare al Regelui Ferdinand de Bourbon), Castelul Medieval al Franciscanilor, Cascata Delle Due Roche (Cascada celor două stânci) și faimosul Castel Soprano sunt obiective turistice care atrag anual sute de mii de turiști.

Dar, dincolo de toate aceste eforturi de creare a unei bune imagini a regiunii, există elemente care relevă trăsături ale populației locale, chiar precedente organizațiilor criminale, care au un tâlc aparte, cu înțelesuri subtile. Și reproducem, semnificativ, un proverb sicilian, scris pe o placă ceramică prinsă chiar pe zidul terasei soților Domenico și Amalia Bellantoni. „Fatti I cazzi tuoi ca campi cent’ami!”. În traducere din siciliană, „Vezi-ți de treaba ta, c-o să trăiești 100 de ani!