17 județe din România, vizate de codul galben de furtuni. Unde vor lovi vijeliile

Stan Filon 03.08.2021, 11:31
17 județe din România, vizate de codul galben de furtuni. Unde vor lovi vijeliile

Vreme la extreme în România! Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare cod galben de caniculă pentru 10 județe, dar și o atenționare cod galben de furtuni valabilă în alte 17 județe din țară. Așadar, în timp ce în 10 județe temperaturile vor deveni toride, alte 17 vor fi măturate de vijelii puternice!

17 județe din România, vizate de codul galben de furtuni

Meteorologii au emis o avertizare cod galben de caniculă valabilă entru 10 județe și Capitala! Acestă avertizare meteo  va fi valabilă marți, miercuri și joi! În sudul și sud-estul țării, disconfortul termic se va menține ridicat și pe arii restrânse va fi caniculă, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime se vor situa, în general, între 33 și 36 de grade, iar minimele, în marea lor majoritate, nu vor coborî sub 20 de grade. Atenționarea vizează Bucureștiul și județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Brăila, Tulcea și Constanța.

17 judete din Romania, vizate de codul galben de furtuni
17 judete din Romania, vizate de codul galben de furtuni

Caniculă, dar și furtuni

Meteorologii au revenit însă și cu o avertizare cod galben de furtuni! Aceasta este valabilă în 17 județe, în intervalul marți ora 10.00 – miercuri ora 10.00.

La munte, în Moldova, nordul Munteniei și al Dobrogei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25…45 l/mp. Sunt vizate județele Cluj, Alba, Suceava, Harghita, Neamț, Bacău, Vaslui, Covasna, Vrancea, Galați, Tulcea, Brăila, Buzău, Prahova, Brașov, Argeș și Dâmbovița.

Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru luna august. Astfel, am aflat că temperaturile se vor situa peste medie pentru această perioadă a anului în prima săptămână din luna august, însă vor persista până la sfârșitul lunii. Așadar,nu scăpăm de temperaturile de foc pe întreaga perioadă a lunii august. Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice perioadei, iar în unele zone valul de caniculă va persista.