15.000 de lei pentru românii obișnuiți. Statul dă banii, cererile se depun din 5 decembrie

Ana Anitoiu 22.11.2022, 13:04
15.000 de lei pentru românii obișnuiți. Statul dă banii, cererile se depun din 5 decembrie

Statul dă vouchere în valoare de câte 15.000 de lei pentru unii dintre românii obișnuiți. Anunțul a fost făcut, marți, de Guvernul PSD-PNL-UDMR, care a precizat scopul acordării acestui sprijin financiar. Cei interesați trebuie să depună cererile începând cu data de 5 decembrie.

Cine poate beneficia de cei 15.000 de lei de la stat

Acești bani vor fi acordați în cadrul Programului social de interes național de susținere a cuplurilor și a persoanelor singure, pentru creșterea natalității și pot fi primiți de românii care sunt interesați de fertilizarea in vitro.

Voucherele vor fi acordate de stat în contextul în care unul din cinci cupluri suferă de infertilitate, iar un tratament „adecvat” costă în jur de 3.000 de euro – sumă echivalentă cu aproximativ 15.000 de lei.

Reguli noi pentru parintii care pleaca in strainatate
Gabriela Firea. Foto: Inquam Photos/ George Calin

Ce trebuie să facă românii care vor să obțină banii de la stat

Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse,  Gabriela Firea, a spus că românii care vor să obțină banii de la stat trebuie să depună cererile începând din 5 decembrie. Solicitările se vor depune online, la adresa de e-mail [email protected]

„Așadar, începând din 5 decembrie aș vrea să reținem cu toții această zi, se pot depune deja cererile – și fac această precizare pentru că am primit numeroase întrebări de când putem aplica la acest program – deci din 5 decembrie se pot depune online toate solicitările, pentru că ne digitalizăm, nu mai venim cu dosare cu șină, cu birocrație, la adresa de e-mail [email protected]

Vom publica această adresă, iar evaluarea va fi una cât se poate de rapidă, tocmai pentru ca cuplurile sau femeile singure care apelează la acest program să nu aștepte foarte mult.”, a spus Gabriela Firea, la ceremonia de lansare a programului, ce a avut loc la Palatul Victoria.

Programul va continua și anul viitor

De asemenea, Gabriela Firea a dat asigurări că acest program va continua și anul viitor, întrucât este susținut de coaliția politică PSD-PNL-UDMR. Astfel, chiar dacă plafonul pentru luna decembrie 2022 se va epuiza, persoanele care nu vor reuși deocamdată să beneficieze de acest ajutor de la stat vor avea o șansă și anul următor.

„Deci, le asigur pe toate doamnele care ne privesc și care au temeri că se vor sfârși banii, că nu se întâmplă acest lucru. Și ne-am luat cu toții angajament în fața dumneavoastră, să realizăm proiectul pentru întreaga țară, nu doar pentru București, cât a fost acum 2 ani de zile.

De asemenea, vor fi acceptate 3 proceduri pe an, suma decontată fiind de 15.000 de lei, adică circa 3000 de euro în 2 tranșe. Un voucher pentru tratament de 5000 de lei și un voucher pentru procedura în sine, pentru embrio-transfer, de 10000 de lei. Nu aș vrea să intru foarte mult în detalii tehnice, pentru că avem liderii politici alături de noi și au și un alt program în continuare.”, a mai spus Gabriela Firea.

Pe site-ul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse este precizat faptul că la programul social pentru creșterea natalității din România pot participa femei cu vârste cuprinse între 20 și 45 de ani, doar cu indicație medicală.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...