13 civili morți în urma bombardamentelor ruseşti în regiunea Dnipropetrovsk. Au vizat o localitate situată lângă centrala nucleară din Zaporojie

Elena Avramescu 10.08.2022, 14:40
13 civili morți în urma bombardamentelor ruseşti în regiunea Dnipropetrovsk. Au vizat o localitate situată lângă centrala nucleară din Zaporojie

Tragedie în Ucraina în noaptea de marţi spre miercuri, acolo unde treisprezece civili au fost ucişi în regiunea Dnipropetrovsk. Anunțul a fost făcut de şeful administraţiei militare regionale ucrainene Valentin Reznicenko, care a spus că aceste bombardamente au vizat o localitate care se află localizată destul de aproape de centrală nucleară din Zaporojie.

13 ucraineni au fost uciși în regiunea Dnipropetrovsk

Orașul industrial Marganeţ a fost cel vizat de atacul cu lansatoarele de rachete multiple Grad, care se află chiar vizavi de centrala nucleară din Zaporojie, ce a fost ţinta unor lovituri de care Ucraina şi Rusia se acuză, în continuare, reciproc. Nici localitatea Vîsşetarasovka nu a scăpat de bombardamentele ruseşti, acolo unde unde o femeie a fost ucisă iar un cuplu a fost grav rănit.

Din nefericire, în cursul acestei dimineți s-a aflat că două persoane au decedat în spitalul din Marganeţ din cauza rănilor mult prea grave, astfel că s-a ajuns la un bilanţ de 11 morţi, anunţat de către şeful administraţiei militare regionale ucrainene Valentin Reznicenko pe Telegram.

Se pare că atacul s-a soldat și cu 11 răniţi dintre care cinci sunt în stare gravă. Regiunea era considerată destul de sigură, mai ales că aici sunt evacuaţi civilii din Donbas.

„Am avut o noapte oribilă. Este foarte dificil de scos cadavrele de sub dărâmături’, subliniază Reznicenko în mesajul său, în care s-a adresat locuitorilor din zonă: ‘Vă implor, mergeţi în locuri sigure în timpul raidurilor aeriene. Nu-i lăsaţi pe ruşi să vă omoare”, a spus șeful administraţiei militare regionale ucrainene Valentin Reznicenko.

Și Marganeţ a fost grav afectat de atac, deoarece au fost avariate 20 de blocuri cu mai multe etaje, printre care și două şcoli, un cămin şi un centru cultural. În plus, atacul a avariat o linie electrică, astfel că mii de oameni au rămas fără electricitate.

„80 de rachete au fost lansate deliberat şi insidios asupra cartierelor rezidenţiale în timp ce oamenii dormeau”, a mai spus Valentin Reznicenko.

13 civili morti in urma bombardamentelor rusesti in regiunea Dnipropetrovsk
Ucraineni ucisi in regiunea Dnipropetrovsk

Pericolul reprezentat de centrala de la Zaporojie

Însă cea mai periculoasă situație este cea de langă centrala nucleară de la Zaporojie, care reprezintă un pericol pentru întreaga Europă, în cazul în care va avea loc un dezastru.

Centrala Zaporojie se află lângă râul Nipro, în sud-vestul Ucrainei și are șase reactoare nucleare, fiind cea mai mare din Europa cu o capacitate de șase gigawați, generând suficientă energie pentru a alimenta patru milioane de case. Experții sunt de părere că doar trei dintre reactoare sunt pornite de când centrala se află sub controlul rușilor, fiind folosit în continuare personal ucrainean.

În plus, la centrala Zaparojie se află reactoare cu apă sub presiune, fiind considerate mai sigure decât cele cu apă fierbinte folosite la situl de la Cernobîl, unde s-a produs o scurgere uriașă de radiații și zeci de decese directe și indirecte.

„După Cernobîl, au fost o mulțime de lecții de învățat. Una importantă a fost că reactoarele ar trebui să fie cuprinse în clădiri foarte robuste, așa că acum sunt construite în containere uriașe din beton armat. Un avion ar putea zbura în acele clădiri și nu ar fi avariat”, a declarat profesorul Claire Corkhill, catedra de degradare a materialelor nucleare la Universitatea din Sheffield, pentru Sky News.

Pe lângă asta, reactoarele au și dispozitive de apărare împotriva incendiilor iar dacă nu se face alimentarea cu energie electrică, atunci intră automat generatoare de rezervă alimentate cu motorină care durează aproximativ trei zile. Cu toate acestea, atacurile din weekend au deteriorat trei monitoare de radiaţii la una dintre facilităţile de depozitare a combustibilului uzat.

„O lovitură de rachetă în clădirea iazului de răcire este îngrijorătoare, deoarece apa este foarte radioactivă și o scurgere ar putea răspândi radioactivitate în zonă”, a mai spus profesorul Claire Corkhill.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...