12 ani de închisoare pentru Elena Udrea. Asta cere procurorul în dosarul finanţării campaniei din 2009

Stan Filon 26.01.2021, 19:30
12 ani de închisoare pentru Elena Udrea. Asta cere procurorul în dosarul finanţării campaniei din 2009

Dosarul finanţării ilegale a campaniei din 2009 i-ar putea aduce fostului ministru al Dezvoltării, Elena Udrea, o pedeapsă de 12 ani de închisoare! Atât a cerut procurorul care s-a ocupat de punerea sub acuzare a fostului om de încredere a lui Traian Băsescu.

Procurorul cere 12 ani de închisoare pentru Elena Udrea

Elena Udrea este acuzată de instigare la luare de mită şi spălare de bani în acest proces și riscă astfel până la 12 ani de închisoare. Mai mult, fostul ministru mai are o pedeapsă de 6 ani de închisoare cu executare în dosarul Gala Bute. Înalta Curte de Casație și Justiție a suspendat însă executarea acestei pedepse până la tranşarea chestiunii legate de nelegalitatea compunerii completurilor de la ICCJ, a cărei dezlegare este aşteptată din partea Curţii de Justiţiei a Uniunii Europene.

Alături de Elena Udrea, în dosarul finanțării ilegale a campaniei electorale din 2009 mai sunt inculpați și jurnalistul Dan Andronic, dar și fiica cea mare a lui traian Băsescu, Ioana Băsescu. Și aceștia sunt acuzați de corupție și fraude.

Procurorul cere 12 ani de închisoare pentru Elena Udrea
Procurorul cere 12 ani de închisoare pentru Elena Udrea

Fiica lui Traian Băsescu, în dosarul finanțării ilegale a campaniei prezidențiale din 2009

La penultimul termen, pe data de 14 decembrie 2020, Elena Udrea a negat în faţa judecătorilor de la Curtea de Apel Bucureşti acuzaţiile şi a declarat că banii pentru campania electorală din anul 2009, peste 300.000 de euro, au provenit din veniturile ei şi ale fostului soţ – Dorin Cocoş.

”În ceea ce priveşte infracţiunea de spălare a banilor, a cărei săvârşire mi se impută, precizez faptul ca am finanţat personal campania electorală din anul 2009, alocând sume totalizând peste 300.000 de euro.

Veniturile personale şi ale soţului aferente anului 2009 mi-au permis această finanţare. Cred că sunt printre puţinii politicieni care au adus bani personali la campania electorală şi nu au plecat cu bani acasă (…) În ceea ce priveşte sursele de finanţare, doresc să subliniez faptul că niciodată nu s-a discutat despre exercitarea vreunui fel de presiune asupra reprezentanţii societăţilor comerciale. Erau foarte multe persoane care doreau să se implice în finanţarea campaniei electorale”, a explicat Udrea.

Mai exact, Elena Udrea, la data faptelor ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, implicată direct în campania lui Traian Băsescu, candidat la alegerile prezidenţiale din 2009, a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la luare de mită (două fapte) şi spălare a banilor (cinci fapte).

Ioana Băsescu, notar public, fiica fostului preşedinte Traian Băsescu, este acuzată de instigare la delapidare şi instigare la spălarea banilor, iar Dan Andronic este acuzat de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului.

În dosarul finanțării ilegale a campaniei din 2009 mai sunt judecaţi Gheorghe Nastasia, fost secretar general al Ministerului Dezvoltării, Victor Tarhon, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Tulcea, Ioan Silviu Wagner, la data faptei director general al companiei Oil Terminal.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...