10 tipuri de torturi care se făceau în perioada comunistă. Era un adevărat lux să pui așa ceva la masă

Emanuela Pană 17.05.2021, 09:25
10 tipuri de torturi care se făceau în perioada comunistă. Era un adevărat lux să pui așa ceva la masă

Nostalgicii comunismului își amintesc cu plăcere de fel de fel de senzații dulci din trecut și, pentru că toate amintirile se bazează pe cele câteva simțuri, cinci sigure, ne-am gândit să vorbim puțin despre gusturile din comunism, despre acele torturi care îți „lăsau gura apă“, pe care le servea chiar și dictatorul Nicolae Ceaușescu.

10 sortimente de torturi care se făceau în perioada comunistă

Dacă ai peste 30 de ani, s-ar putea ca acest material să-ți stârnească niște nostalgii dulci, însă dacă te numeri printre cei mai puțini dornici să retrăiască acea perioadă, rămâne, totuși, amintirea gustului copilăriei tale.

Pentru generația care își comandă aproape zilnic prânzul la birou sau acasă, ori pentru cei care nu pot concepe viața fără fast-food, restricțiile alimentare de pe vremea tovarășului Ceaușescu ar putea părea, însă, subiectul unui serial SF de pe Netflix. Nu degeaba am spus că, în era comunistă, era un adevărat lux să pui ceva dulce pe masă, cu precădere un tort.

Într-o perioadă în care aproape totul era raționalizat, iar unele alimente de bază, pe care azi le avem la discreție, lipseau cu desăvârșire, mâncarea aproape că ajunsese un fel de monedă de schimb.

Astăzi, să pregătești o Pavlova sau niște cartofi crocanți, prăjiți în baie de ulei, nu reprezintă nimic ieșit din comun, însă pe vremea regimului comunist, gospodinele se gândeau de două dacă nu și de trei ori înainte, căci să faci o Pavlova însemna să folosești jumătate din rația de zahăr pe o lună. Asta în cazul în care aveai ouă.

Chiar dacă în magazine bătea mai mereu vântul, gospodinele nu se lăsau învinse. Astfel, cu prilejul aniversărilor sau cu diferite ocazii mai speciale, malele și bunicele, inventive din fire, găseau și în urmă cu trei decenii variante pentru a pregăti dulciuri gustoase. Totodată, în lumea cofetăriei existau niște trenduri, însă ele au rămas undeva prin anii ’80-’90.

Tot pe atunci existau și dulciuri care se preparau în nu mai puțin de două zile, când, în lipsa mixerului, femeile își tonifiau serios brațele lovind cu telul sau cu furculița creme de tot felul. Revenind la „torturile noastre“, printre cele mai des preparate în perioada comunistă erau următoarele: tortul de zahăr ars, tortul trunchi de copac sălbatic, tort a la Sacher cu ciocolată, tort diplomat clasic, tort cu ciocolată și frișcă, tort cu mere, tort de ciocolată simplu, tort de biscuiți cu cremă de cacao, tort cu nucă, tort clasic cu fructe.

Citește și: Ce dulciuri mâncau românii în comunism, pe vremea lui Nicolae Ceaușescu. Erau foarte îndrăgite de copii. VIDEO

Tortul de zahăr ars, un dulce comunist îndrăgit de copii

În perioada comunistă, când copiii intrau seara în casă, de la diverse treburi gospodărești sau chiar de la joacă, gospodinele foloseau deseori tortul de zahăr ars pe recompensă dulce. Era mult mai ușor de făcut comparativ cu multe dintre torturile enumerate mai sus, iar cei mici se dădeau în vânt după el. Evident, nu toți. Însă, în lipsă de alte variante, chiar și cei mai pretențioși gustau măcar.

torturi in perioada comunista
Torturile pe care le pregăteau gospodinele în perioada comunistă

Pentru această rețetă, gospodinele aveau nevoie de 13 ouă, 1 kg de zahăr, 1 lapte, 250 grame de făină, 200 grame de zahăr, o lingură de margarină și un praf de sare. În plus, să nu uităm că, la vremea respectivă, ingredientele se amestecau manual, cu telul de către gospodine. Acest fapt ducea la o preparare mai rară a unor deserturi.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...