EXCLUSIV

10 ani de asigurare medicală gratuită pentru persoanele care donează celule stem: „Donarea de celule stem este una onorifică, trebuie să faci o promisiune în esență”

Gabriela del Pupo 09.09.2022, 14:51
10 ani de asigurare medicală gratuită pentru persoanele care donează celule stem: „Donarea de celule stem este una onorifică, trebuie să faci o promisiune în esență”

Statul încearcă  să promoveze donarea de celule stem și este dispus să garanteze asigurarea medicală, pentru cei care donează, pe o perioadă de 10 ani. Bineînțeles, pentru cei care nu au un loc de muncă stabil și nu contribuie automat la Casa de Asigurări de Sănătate. Demersul ar putea încuraja programele derulate de băncile de donare de celule stem din România, dar care sunt de altfel înscrise într-un circuit internațional.

„Donatorii foarte rar știu și cui dau”

Impact.ro a stat de vorbă cu directorul medical al Institutului Regional de Oncologie din Iași, una dintre instituțiile din țară care are cea mai dezvoltată bancă de donare de celule stem, pentru a afla cum funcționează un astfel de sistem. În principiu, donatorii se înscriu într-o bază de date pentru a dona celule stem și se așteaptă ca un pacient să solicite un astfel de ajutor.

„Donarea de celule stem este una onorifică, trebuie să faci o promisiune în esență, ca atunci când va exista un pacient, se va dona. Donarea care se face între rude este donarea care se face în baza unor asemănări care sunt frecvente în aceeași familie și este o chestie care se face frecvent. La un pacient care donează există o bază de date internațională în care ei sunt trecuți cu anexa lor și cu toate datele complete. La un moment dat, cineva, copil, adult din altă țară are nevoie de celule stem din acest grup. Nu există un potențial donator. Cred că lucrurile trebuie clarificate în acest sens.

Nu mi-ar părea exagerat ca cei care donează efectiv să beneficieze de 10 ani de asigurare medicală gratuită. Dacă se încearcă o promovare cred că este un gest frumos, mai ales că ei sunt toți donatori onorifici. Foarte rar știu și cui dau, acela este un om care potențial este salvat”, spune directorul medical IRO.

Câți beneficiari vor fi în urma acestui program?

Gabriel Dimofte spune că, deocamdată majoritatea persoanelor care vin să doneze nu s-ar înscrie neapărat în categoria celor fără venit sau a celor care nu au deja o asigurare,  mai spune medicul.

Important de precizat ar fi că cei care donează vor beneficia de acest ajutor, nu cei care intră pe lista posibililor donatori. Situația însă se poate schimba, iar faptul că au siguranța asigurării serviciilor medicale gratuite timp de câțiva ani ar putea conta pentru a încuraja donatorii.

„Oamenii care sunt conștienți de ce beneficii are donarea respectivă s-ar putea să fie conștienți și de beneficiile de a fi asigurat.”

În ceea ce privește recoltarea la naștere acesta este un alt sistem și nu trebuie confundat cu donarea pentru că doar nou-născutul de la care s-a recoltat poate folosi acele celule pentru diverse tratamente.

„Celulele stem care se recoltează la naștere sunt păstrate în niște bănci pentru ca atunci când copilul va avea nenoie să își facă ceva, prin inginerie, să le poată folosi.”

Romanii care doneaza celule stem o sa fie scutiti pentru 10 ani de la plata CASS
Celule stem

Ministerul Sănătății vine cu precizări după ce a fost adoptată Ordonanța de Urgență

Persoanele care vor beneficia de noile facilități sunt cele care au salariul sub cel minim brut sau nu realizează nici un venit. Totuși, această facilitate ar putea încuraja donarea și ca o soluție pentru a beneficia de asigurare medicală pe o perioadă de 10 ani.

„Având în vedere informațiile apărute în spațiul public privind scutirea de la plata asigurărilor de sănătate pentru o perioadă de 10 ani a donatorilor de celule stem hematopoietice, precizăm următoarele:

Noile modificări la Legea nr. 95/20026 privind reforma în domeniul Sănătății și la Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal, realizate prin Ordonanța nr.37/31.08.2002, se referă doar la persoanele care donează celule stem hematopoietice și nu realizează venituri sau realizează venituri sub salariu minim brut. Acestea vor beneficia de calitatea de asigurat pentru o perioadă de 10 ani.

Este o facilitate creată pentru persoanele neasigurate, care au salvat o viață prin donarea de celule stem hematopoietice pentru un pacient neînrudit sau înrudit, în vederea accesării serviciilor medicale, în caz de nevoie”, transmite Ministerul Sănătății.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...