VIDEO EXCLUSIV

1-Q Sapro, artistul celebru pentru piesa „România, trezește-te”, s-a apucat de pictură. Ce mesaj social transmite prin operele expuse recent la Palatul Bragadiru. „L-am pictat pe politicianul-porc” VIDEO EXCLUSIV

Cristian Botez 16.03.2023, 16:57

Cezar Cristea aka 1Q Sapro, autorul celei mai populare piese cu mesaj social, civic, lansate în urmă cu mai bine de 13 ani, „România, trezește-te”, expune, începând de ieri, la Palatul Bragadiru, o serie mare de lucrări de pictură, creații personale. Expoziția este intitulată „Fire”, alături de el expunând și prietenul său, pictorul Dragoș Bojin, cu lucrări proprii, artist plastic consacrat, cu expoziții realizate atât în țară cât și în alte țări din Europa.

1Q Sapro s-a apucat de pictat

1Q Sapro s-a apucat de pictat în urmă cu doi ani, când și-a descoperit această pasiune și plăcere de a se exprima artistic și în acest mor. Aceasta, după ce, de mai mulți ani, dispăruse din peisajul muzical autohton, după ani frumoși când a fost unul din cei mai apreciați interpreți de hip-hop din România, atât ca membru al celebrei, cu ani în urmă, trupe Morometzii, cu care a scos piese de succes, ca ”lasă-te de furat”, ”Nu mai da șpagă” sau „Sărmălutza Party”, cât și ca solist. În exclusivitate pentru IMPACT.RO, 1Q Sapro a vorbit despre lucrările sale expuse în Sala în care se țin spectacolele Teatrului Godot.

Reporterul IMPACT.RO: „Ce semnificație are tilul expoziției, „Fire”?”

1Q Sapro: „Se cheamă „Fire”, foc în română, sau Fire, românește, un fir, două fire. Se cheamă cum vrei tu să-l citești. Pentru mine înseamnă ceva, pentru Dragoș(Dragoș Bojin, care expune și el lucrările sale, n.r.), pentru curator înseamnă altceva.

De asta am ales titlul ăsta. Ne reprezintă pe toți trei. Pictez de doi ani și ”Fire” nu este prima expoziție. Dacă mă încadrez într-un anumit curent? Da, fac pictură socială, cu mesaj.

Lucrările de aici, în marea lor parte, au legătură cu momentul 10 August 2018(ziua marii manifestații împotriva puterii politice de atunci, din Piața Victoriei, protest reprimat de jandarmerie, n.r.).”.

Reporter: „Pictura este o continuare a activității tale artistice de muzician?”

1Q Sapro: „Da, este o continuare, dar asta nu înseamnă că am oprit activitatea de muzician și a început cea de pictor, ci se vor îngemăna, în cele din urmă”

Reporter: „Ce să înțeleagă cititorii noștri, fanii tăi?”

„Ce o să înțeleagă cititorii, care o să fie și auditorii, pentru că, în curând, voi organiza un eveniment legat de lucrările mele, de tablourile mele, care vor fi și cu sunet. Dar este o surpriză, pe care, deocamdată o pregătesc într-un cerc mai restrâns.

Reporter: „Ai vreo lucrare, vreun tablou care are o poveste anume, un tablou la care ții mai mult?”

1Q Sapro: „Da, am o gravură la care țin foarte mult. Este o prima mea gravură și chiar vreau să vi-o arăt!”

Cât timp va fi deschisă expoziția?

În timp ce ne vorbește despre lucrare o își prezintă și o face cu un gest care poate fi interpretat, fără echivoc, ca fiind unul plin de tandrețe. Momentul este prezentat de IMPACT.RO într-o scurtă înregistrare video atașată articolului.

După care prezintă un tablou care reprezintă un personaj uman, bărbat, îmbrăcat în costul, dar având cap de porc. „Este politicianul-porc. Nu unul anume, ci politician român, generic vorbind. Am mai avut unul, un parlamentar cu cap de porc. În lucrarea mea l-am plasat la tribuna Parlamentului”.

Expoziția cu lucrările de pictură ale lui 1Q Sapro poate fi vizitată, după cum ne-a psu chiar el, timp de două săptămâni, începând din 15 martie, ulterior, însă, reporterul IMPACT.RO, într-un scurt dialog cu Emilian Dobrescu, curator al expoziției și reprezentant al administrației Palatului Bragadiru,situat în imediata vecinătate a Pieței de flori Rahova și lângă Palatul Parlamentului, acesta a spus că va găzdui expoziție vreme de o lună întreagă.

Emilian Dobrescu este și cel care a scris un mic text, parcă în spiritul care îl caracterizează pe 1Q Sapro, muzicianul și pictorul, iată, talentat și plin de efervescență civică, așa cum a demonstrat-o și ca muzician, text care a însoțit anunțul de deschidere a expoziției de pictură.„Fire”. Text pe care îl și reproducem aici.

Citește și Gogu Neagoe, caricaturist român de talie mondială, refuză să mai picteze chipul politicienilor pe ouăle de Paște: „Pregătesc o nouă expoziție cu portretele vedetelor” EXCLUSIV!

„Sângele albastru procrea cu slujnice speriate și înghesuite prin cotloane sau firide sfârșind batjocorite și repudiate într-o mănăstire. Cu amante curve culte și inteligente aduse pe coridoare secrete sau ținute pe față la sfidarea curții. Favoritele se înghesuiau să muște așternuturile stăpânului doar, doar or rămâne grele cu un plod de sânge.

Abonate la titluri și rentă, dispuse să lichideze orice posibilă rivală, să siluiasca la nevoie grăjdarul, pajul,  dacă sămânța stăpânului nu era de ajuns. Jocurile desfrâului produceau bastarzi însetați de sânge și putere, roșii ca lepra de incertitudinea rolului lor de zugravi. Seduc vulgul și scot bastarzi oligofreni pretendenți(și în artă). Numai cei de sânge erau recunoscuți si ramaneau la palat”.

Deși celebritatea sa, încă din perioada sa hip-hop, îl plasează în centrul acestui eveniment artistic, 1Q Sapro, a scos în evidență, în toata seara vernisajului, faptul că acesta a fost un act de artă comun, un act de uniune artistică între el, 1Q Sapro, pictorul Dragoș Bojin și curatorul Bulevart”, Emilian Dobrescu.

Citește și Pictură valoroasă, distrusă de un agent de pază în prima zi de muncă. A mâzgălit-o de plictiseală!

Urmăriți Impact.ro și pe
Cristian Botez
Este reporter special și corespondent Impact.ro, încă din iunie 2021. Pregătit pentru cele mai periculoase zone de război din lume, Cristian Botez s-a remarcat de-a lungul carierei sale prin...