1.300 de lei amendă din cauza unor șervețele. Românul care a reușit să demonstreze imposibilul

Andra Daoud 03.06.2022, 16:00
1.300 de lei amendă din cauza unor șervețele. Românul care a reușit să demonstreze imposibilul

Un bărbat din Iași a reușit imposibilul. S-a judecat cu Poliția și instanța i-a dat câștig de cauză, reușind să scape de o amendă de 1.300 de lei. Bărbatul a demonstrat că a fost sancționat pe nedrept, din cauza unor șervețele umede. La un an de când a fost implicat într-un accident rutier și amendat, ieșeanul a obținut în instanță anularea amenzii.

A luat amendă din cauza unor șervețele umede

Un ieșean a reușit să demonstreze în instanță ceva ce părea imposibil. El fusese amendat după ce fusese testat cu etilotestul, însă a susținut că alcoolemia se datora unor șervețele umede cu care se ștersese la gură. Pentru a dovedi că nu consumase alcool, bărbatul a mers în instanță, unde judecătorii i-au dat dreptate.

Șoferul din Iași a fost implicat, în urmă cu un an, într-un accident auto. O altă mașină l-a lovit din spate, iar mașina sa, la rândul ei, a lovit un alt autovehicul. Polițiștii care au venit la locul accidentului i-au testat pe șoferi cu aparatul etilotest, iar în cazul lui, aparatul a arătat o alcoolemie de 0,06 mg/litru de alcool pur în aerul expirat.

Bărbatul le-a explicat polițiștilor că nu consumase alcool în ziua respectivă și că se ștersese pe față și la gură cu șervețele umede care conțineau alcool, deoarece fusese rănit în urma accidentului. Ieșeanul a mers în instanță pentru a-și dovedi nevinovăția și pentru a nu fi sancționat pe nedrept. În urma expertizei pe baza probelor biologice, el a reușit să demonstreze ce susținuse de la început, iar instanța a anulat amenda de 1.300 de lei pe care o primise.

1.300 de lei amenda din cauza unor servetele. Romanul care a reusit sa demonstreze imposibilul
Etilotestul a aratat ca barbatul consumase alcool, insa nu era asa

Șoferii prinși băuți la volan se pot alege cu dosar penal

Consumul de alcool înainte de a conduce este interzis prin lege, iar șoferii care sunt prinși băuți la volan pot rămâne fără permisul de conducere sau se pot alege chiar cu dosar penal, în funcție de alcoolemia cu care sunt depistați. Diferența între contravenție și infracțiune o face concentrația de alcool din aerul expirat, respectiv din sânge.

O alcoolemie cuprinsă între 0,1 și 0,4 mg/litru alcool pur în aerul expirat se consideră contravenție și se sancționează cu 9-20 puncte amendă, adică între 1.305 lei și 2.900 de lei. În plus, șoferului i se suspendă permisul de conducere pe o perioadă de 90 de zile.

Dacă aparatul etilotest indică o valoare mai mare de 0,4 mg/litru de alcool în aerul expirat, se consideră infracțiune, iar șoferul trebuie să meargă la o unitate sanitară pentru a i se preleva probe biologice. În cazul în care refuză, riscă pedeapsa cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau amendă penală. În cazul în care este condamnat, i se anulează și permisul de conducere.

Urmăriți Impact.ro și pe